Alzheimer tarih mi oluyor: Bu yiyeceklerle doğduğunuz günü bile hatırlayabilirsiniz

Alzheimer tarih mi oluyor: Bu yiyeceklerle doğduğunuz günü bile hatırlayabilirsiniz
Yaşlılık ya da genetik bazı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan Alzheimer hastalığı, bu yiyeceklerle yok olabilir. Beyin hücrelerinizin ölümünü engelleyerek, hafızanızı güçlendirmek için tükettiğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. İşte her gün yendiğinde Alzheimer hastalığına iyi gelecek o yiyecekler…

Çevresel ve genetik yatkınlık gibi nedenlerin haricinde beslenme ve yaşam şekli nedeniyle ortaya çıkan demans ve Alzheimer hastalığı, yaş ileriledikçe daha yıkıcı bir etkiye sebep oluyor. Hafıza kaybı ve bunama gibi sorunların görüldüğü Alzheimer hastalığının kötü etkisi, doğru diyet programları ve yenen besinlere dikkat edilmesiyle yavaş bir seyir gösterebiliyor. Ayrıca çocuk yaşlardan itibaren dikkat edilen beslenme ve yaşam kalitesi faktörleri kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bilişsel gerilemeyi tetikleyen bu rahatsızlıkların doktor gözetiminde uygulanacak tedavilerinin yanı sıra bazı yiyecekler de mücadeleci kimlikleriyle yardımcı oluyor.

baharat.jpg

1. Baharat, hafızanıza iyi gelir

Yemek ve salatalara tat vermek için eklenen baharatlar, hafızanızı da güçlendirebilir. Çok sayıda polifenol içeren kimyon, tarçın, karabiber gibi baharatlar beyin plağını yok edip, bilişsel bozukluklara iyi gelebiliyor. Ayrıca Alzheimer'ı önlemek için iltihaplanmayı da azaltabiliyor.

Baharatlar belli oranlarda yemeklerden eksik edilmemeli.

balik-3.jpg

2. Omega-3, bunamaya karşı mücadeleci

Beynin sağlıklı kalması için gerekli olan DHA'lı omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balıklar sofralarda mutlaka bulunmalı. Ton balığı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar bu noktada tavsiye edilebilir.

Bunamayla mücadelede ve bunamayı önlemede etkili olan balıklar, beyin sağlığı için günde 200 mg DHA olacak şekilde alınmalı.

findik.jpg

3. Fındık, beyne olumlu etki ediyor

Fındık, badem, ceviz ve yer fıstığında sağlıklı yağlar, magnezyum, E ve B vitaminleri oldukça fazla. Bu besin öğeleri de bilişsel zeka üzerinde etkili. Ayrıca demans dediğimiz bunama hastalığının belirtilerini de yok ediyor.

Haftada en az 5 porsiyon fındık tüketen 70 yaş üstü kadınlar, yemeyen aynı gruptaki kadınlara göre daha iyi bir beyin sağlığına sahip oluyor.

brokoli.jpg

4. Turpgiller, her yemeğe katılabilir

Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler beyin sağlığını koruyor. Bilişsel gerileme, beyin atrofisi ve bunama ile bağlantılı bir amino asit olan homosistein düzeylerini düşürebilen B vitaminleri ve karotenoidler oldukça fazla. Turpgillerdeki sebzeler, sarımsak ve zeytinyağı ile sotelenebilir, çorba ve salatalara çiğ ya buharda pişirilerek katılabilir.

sebze-2.jpg

5. Yeşil yapraklı sebzeler, bilişsel güç veriyor

Folat ve B9 gibi temel B vitaminleri açısından zengin olan ıspanak, pazı ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, bilişsel bir güç sağlıyor. Ayrıca depresyonu da azaltarak psikolojik bir rahatlama veriyor.

bogurtlen.jpg

6. Meyveler, beyin hasarlarını durduruyor

Ahududu, yaban mersini, böğürtlen, vişne ve kiraz gibi meyveler, hücre duvarlarına zarar veren serbest radikallerin ilerlemesini durduruyor. Beyin hasarlarına müdahale eden bu meyveler, aynı zamanda antioksidanlar ve enflamasyonu azaltıyor.

Beyin sağlığını güçlendiren vitaminleri bu meyvelerde bulmak mümkün.