ABD ve Avrupa'da 20 can aldı: Ölümcül bakteri Türkiye'de

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de endişeye yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını, A tipi streptokok nedeniyle oluşan boğaz enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gerektiğini, aksi taktirde bu bakterinin ileride kalıcı kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti.

Covid-19 pandemisi sonrası artan mevsimsel enfeksiyon hastalıkları, en çok çocukları olumsuz etkiliyor. Bu kış, çocuk aciller, çocuk hastalıkları servisleri ve yoğun bakımlar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle mevsiminden önce dolmaya başladı.

İstanbul’da pek çok hastanenin çocuk acillerine özellikle yüksek ateş ve boğaz ağrısı ile başvuranların sayısı günlük 1000-1500 kişiyi buluyor. Uzmanlar, pandemiden sonra ilk kez maskesiz geçirilen bu kışın en çok çocukları vurduğunu kaydediyor. ABD ve Avrupa’dan bildirilen ve endişeye yol açan Strep A enfeksiyonundan, viral ensefalitlere, çocuklar pek çok hastalık etkeniyle karşı karşıya. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, “Menenjit etkenleri de damlacık yoluyla veya solunum salgıları ile bulaşabiliyor. Ülkemizdeki başarılı aşılama programları sayesinde bakteriyel menenjit vakalarını neredeyse hiç görmüyorduk. Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ bakterisine bağlı menenjitlerini de görmeye başladık" dedi.

Kalp hasarına neden olabilir

DHA'nın bildirdiğine göre Avrupa ve ABD’de alarm yaratan Strep A bakterisi nedeniyle 20’ye yakın çocuk yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Güven, daha çok boğaz enfeksiyonuna yol açan Strep A etkeninin Türkiye'de de görülmeye başlandığını söyleyerek bu bakterinin doğru antibiyotik dozu ile tedavi edilmediğinde ileride ciddi kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Güven, “Çocuklarda boğaz ağrısı, ateş, bazen uzun sürebilen ateşe neden olabiliyor A grubu streptokok enfeksiyonlarında. Bunlar sadece boğaz enfeksiyonuna değil, tedavi edilmezse uygun antibiyotik tedavisi almazsa ileride kalp hasarına neden olabilir" dedi.

Belirtiler neler?

Belirtiler arasında boğaz ağrısı, ateş ve küçük cilt enfeksiyonları bulunan Strep A, çoğu vakada antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor ve tamamen iyileşebiliyor. Ancak nadir durumlarda, strep A ciddi bir hastalık haline gelebiliyor. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları, vücudun bir bölgesinde ağrı ve açıklanamayan kusma veya ishal gibi durumlarda acil tıbbi yardım gerekiyor.
Halk sağlığı yetkilileri şu anda yeni bir virüsün dolaşımda olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Yetkililer, vakalardaki ve ölümlerdeki artışın büyük olasılıkla yüksek miktarda dolaşan bakteri ve artan sosyal karışımla ilgili olduğunu belirtiyor.

  • İngiltere'de ebeveynlere, çocuklarının durumu birden kötüleştiyse, normalden az yiyorsa, 12 saatten uzun süredir tuvaletini yapmadıysa, dehidrasyon belirtileri gösteriyorsa doktora başvurmaları uyarısında bulunuldu.
  • Ayrıca bebekleri üç aydan küçükse ve 38 derece ateşi varsa, veya üç aydan büyükse ve 39 derece ya da daha yüksek ateşi varsa yardım istemeliler. Diğer tehlike işaretleri ise çocuğun çok yorgun ya da huzursuz olması.
  • Çocuk nefes almada güçlük çekiyorsa, nefes almada duraklamalar varsa, cildi, dili veya dudakları mavi renkteyse ya da halsizse ve uyanmıyor veya uyanık kalmıyorsa ebeveynler acilen hastaneye başvurmalı.

Nasıl bulaşır?

  • Enfekte kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırma olasılıkları yüksek. Bakteri hapşırık ve öksürüklerdeki taneciklerle, öpüşmeyle ve cilt teması ile karşıdaki kişiye geçebilir.
  • Uzmanlar hastalığın önlenmesi için sık sık el yıkanmasını, öksürürken ve hapşırırken ağzın bir mendil ile kapatılmasını öneriyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi