Ölümcül bakteri alarmı

Ölümcül bakteri alarmı
İngiltere'nin başı Strep A bakterisiyle dertte. Strep A bakterisi nedir, nasıl bulaşır, tedavi yolları nelerdir?

Birleşik Krallık'ta Strep A bakterisi nedeniyle ölen çocukların sayısı dörde yükseldi. Sağlık yetkilileri ebeveynleri, çocuklarında strep A bakterini belirtilerine dikkat etmeleri için uyardı.
Guardian'ın haberine göre İngiliz Sağlık Güvenliği Merkezi, vakalardaki artış nedeniyle nadir görülen bir uyarı yayınlayarak, insanları semptomları görmeleri halinde derhal tıbbi yardım almaya çağırdı.

strepa.jpg

Belirtiler arasında boğaz ağrısı, ateş ve küçük cilt enfeksiyonları bulunan Strep A, çoğu vakada antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor ve tamamen iyileşebiliyor. Ancak nadir durumlarda, strep A ciddi bir hastalık haline gelebiliyor. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları, vücudun bir bölgesinde ağrı ve açıklanamayan kusma veya ishal gibi durumlarda acil tıbbi yardım gerekiyor.
Halk sağlığı yetkilileri şu anda yeni bir virüsün dolaşımda olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söyledi. Yetkililer, vakalardaki ve ölümlerdeki artışın büyük olasılıkla yüksek miktarda dolaşan bakteri ve artan sosyal karışımla ilgili olduğunu belirtiyor.

Direktör Yardımcısı Dr. Colin Brown yaptığı açıklamada, "Bu yıl her zamankinden daha fazla sayıda A grubu strep vakası görüyoruz" dedi.

Belirtilere dikkat!

  • Ebeveynlere, çocuklarının durumu birden kötüleştiyse, normalden az yiyorsa, 12 saatten uzun süredir tuvaletini yapmadıysa, dehidrasyon belirtileri gösteriyorsa doktora başvurmaları uyarısında bulunuldu.
  • Ayrıca bebekleri üç aydan küçükse ve 38 derece ateşi varsa, veya üç aydan büyükse ve 39 derece ya da daha yüksek ateşi varsa yardım istemelidirler. Diğer tehlike işaretleri ise çocuğun çok yorgun ya da huzursuz olması.
  • Çocuk nefes almada güçlük çekiyorsa, nefes almada duraklamalar varsa, cildi, dili veya dudakları mavi renkteyse ya da halsizse ve uyanmıyor veya uyanık kalmıyorsa ebeveynler acilen hastaneye başvurmalı.

Nasıl bulaşır?

  • Enfekte kişilerin hastalığı başkalarına bulaştırma olasılıkları yüksek. Bakteri hapşırık ve öksürüklerdeki taneciklerle, öpüşmeyle ve cilt teması ile karşıdaki kişiye geçebilir.
  • Uzmanlar hastalığın önlenmesi için sık sık el yıkanmasını, öksürürken ve hapşırırken ağzın bir mendil ile kapatılmasını öneriyor.

Oyuncaklar yıkanmalı

  • Okullarda yayılımın önlenmesi için çocukların kıyafetleri ve oyuncakları yıkanmalı ve ortak eşya kullanımının önüne geçilmelidir.
  • Hastalık için şuan bir aşı olmasa da enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi