Sağlık çalışanları neden istifa etmek istiyor?

Sağlık çalışanlarının ikinci bir emre kadar izin kullanması yasaklandı. Ancak koruyucu ekipmanları bile olmayan sağlık çalışanlarının maruz kaldığı viral yükü azaltabilmeleri için ara ara izin kullanmaya ihtiyacı oluyor.

Ayşegül Kasap - Halk TV

Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarının hem istifa etmesini hem de ikinci bir emre kadar izinlerini kullanmasını yasakladı. Ancak bu durum özellikle Aile hekimlerinde ayrı bir mağduriyete neden oluyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sercan Ahmet Uluç Halk TV’ye alınan kararın olumsuz etkilerini anlattı.

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sercan Ahmet Uluç şunları söyledi:

"Hâlâ koruyucu ekipman yok"

Sağlık çalışanlarını istifaya iten en önemli etkenlerden birini anlatan Uluç, hâlâ Sağlık Bakanlığının gerekli ekipmanı sağlamaması olduğunu savundu. Uluç, "Daha önce emekliliğini erteleyen birçok hekim şimdi emekli olmak istiyor" diye ekledi.

Ek ödeme için şart: Koronavirüslü hastayı arayıp izleme grubuna girersen...

"Öte yandan ek ödemeler de yapılmadı. Üstelik ek ödemelerde yüz yüze yaptığınız muayenenin bir önemi yok. Bakanlık, hekimlere 'Koronavirüslü hastayı arayıp izleme grubuna girersen para veririm' diyor. Söz konusu paranın miktarı ise 3 bin lira. Vergiler kesilince 2 bin liraya kadar düşen bir ek ödemeden bahsediyoruz."

“Viral yükü azaltmak için izin kullanmaya ihtiyacımız var”

Dr. Uluç izin kullanmanın anayasal hak olduğunu belirtti ve şöyle devam etti;

“Böyle bir dönemde, sağlık çalışanlarının en doğal hakkının da kısıtlanması hem moral motivasyonu açısından hem de sağlık çalışanlarının almış olduğu viral yük açısından sıkıntılı. Çünkü koronavirüsü kaptığı oranda insanlar daha çok hasta oluyorlar. O yüzden viral yükü azaltmak adına biz de ara ara izin kullanmak istiyoruz.”

“İzinler bir sonraki yıla aktarılmıyor”

Uluç, izin hakkının kısıtlanmasının negatif yanlarını şu ifadelerle aktardı:

“Yıl sonuna kadar aile hekimleri çalışanlarının, yıl sonunda sözleşmesi yenileniyor. 2 yılda bir sözleşme yeniliyoruz. Bir sözleşme döneminde kullanamadığımız izinlerimiz, bir sonraki sözleşme dönemine aktarılmıyor. Bu da aile hekimleri çalışanlarında ciddi bir mağduriyet oluşturacak.”

"İzinler hem yanıyor hem de ücretleri ödenmiyor"

Aile hekimleri çalıştıkları izin döneminin ücretlerini de alamıyor.

“Kullanamadığımız izinlerin ücretini alamıyoruz. Aile hekimi çalışanları bu açıdan çok ciddi mağduriyet yaşayacak. Yıl sonuna kadar benim 18 gün yıllık iznim var. Önümüzdeki hafta izin talep etmiştim, bu izin onaylanmıştı ancak bu yazıdan dolayı iptal edileceğini öğrendik.”

Aile hekimlerinin kullanamadıkları izinleri için Sağlık Bakanlığına çağrı yapan Uluç, “Aile hekimlerinin bu dönemde kullanamadıkları izinin bir sonraki sözleşme dönemine aktarılmalı. Eğer böyle bir şey yapılamıyorsa da en azından maddi tazmin ödenmeli. Ama öncelikli talebimiz tabiki izinlerimizi kullanmak” dedi.

Sağlık çalışanları istifa ediyor

“Birçok aile hekimi arkadaşımız istifa dilekçesini gönderdi. Bu tarihten itibaren istifası onaylanmayan kişililerin istifaları kabul edilmeyecek. İstifa etmek en doğal hak. Bunun önüne nasıl geçilecek? Kişi istifasını verip işe gitmezse zorla alıp işe mi götürecekler?"

Aile Hekimleri neden istifa ediyor?

“Aile hekimlerinde yaşı ileri olan kronik hastalıkları olan arkadaşlarımız da var. Canını ortaya koyarak çalışıyorlar. Bu hekimlerin ölüm riskine karşı istifa etmek istiyorlar."

"Ekipman eksiklikleri devam ediyor"

“Sağlık Bakanlığını ekipman olarak cömert davranmayı bekliyoruz. Böyle bir dönemde canını ortaya koyarak çalışan bir ekipten bahsediyoruz. Virüs kapma riski en yüksek olan grup sağlık çalışanları."

“Hâlâ yüksek koruyuculu bir maske gönderilmedi”

"Aile hekimliği çalışanlarına hala yüksek koruyuculu bir maske gönderilemiyor. Son 4-5 aydı N-95 dediğimiz yüksek koruyuculu bir maske gönderilmiyor. Sadece ayda bir iki kez cerrahi maske gönderiliyor. Ki biz cerrahi maskeyi poliklinik yaparken kullanmıyoruz. Cerrahi maskeyi sadece dışarıda hava almaya çıkarken kullanıyoruz. Bunu yanında bugüne kadar tulum, bone, gözlük gönderilmedi. Sadece yüz koruyucu siperlik gönderildi birkaç kez. Hâlâ bakanlık yeteri kadar ekipman  sağlamıyor.”

"Ek ödemeleri alamıyorlar"

“Tam bir yılan hikâyesi ya da yalan hikayesi oldu. Ağustos ayı için 12 Eylül’de ödemem yapılması gerekiyordu. Yani Eylül ayı için 12 Ekim’de ödeme yapılması gerekiyordu ancak şimdi 28 Ekim’deyiz ve herhangi bir ödeme yapılmadı.

"Ek ödemelerde izleme grubu ayrıntısı"

"Ödeme vergiler dahil 3 bin lira, vergiler kesilince 2 bin liraya kadar düşen bir ek ödeme, yine sağlık çalışanları için 800 lira ama vergilerden kesilince 600’e düşecek, komik bir ücret. Bu ödemeyi kabul etmiyoruz.

Bu ücret tüm aile hekimlerine de verilmedi. İzlem grubu dediğimiz, koronavirüs hastalarının tamamını arayan, tamamını sisteme not düşen ve izlemini yapan kişilere ancak bu ücret ödeniyor.

Ben burada bütün gün koronavirüslü hasta muayene ediyorum, kişinin virüslü olup olmadığını bilemden. Benim bu aldığım riskler çok yüksek.. Bu riski ben göze alarak aynı şekilde çalışıyorum Bakanlık bunu görmüyor. Diyor ki sen Covid-19 hastasına ararsan ve izleme bilgisayarına girersen para veririm sana, onun haricinde para bekleme”

Etiketler :