Profesör Derya Unutmaz'dan kritik mutasyon açıklaması

Profesör Derya Unutmaz'dan kritik mutasyon açıklaması
Profesör Derya Unutmaz, koronavirüsün mutasyona uğramasına ilişkin yaptığı değerlendirmede "Milyonları aşılamak zaman alacak fakat aşının etkisiz olacağına dair bir bulgu henüz yok" dedi.

ABD Jackson Laboratuvarı Baş Araştırmacısı Derya Unutmaz ve Genetik Bilimci Çağatay Tarhan Halk TV'ye konuk oldu. Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası programında koronavirüsün mutasyona uğramasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Unutmaz ve Tarhan kritik açıklamalar yaptı. Unutmaz Amerika için eski normale dönüşün Haziran ayını bulacağını söyledi. 

Unutmaz, ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüs mutasyonuna ilişkin "Karanlık günler ileride" yorumunu "Maalesef Amerika’daki durum çok kötü. Aşılar başladı, son 1 haftada yaklaşık 700 bin kişiye aşı yapıldı. Fakat milyonlarca insanı aşılamak birkaç ayı alacak. Biden’ın bunu söyleme sebebi bu tablo sebebiyledir diye tahmin ediyorum" ifadeleriyle değerlendirdi. 

Çin aşısı mutasyona etkili olabilir mi?

Profesör Derya Unutmaz, merak edilen sorulara da yanıt verdi. Çin aşısının inaktif olması sebebiyle koronavirüs mutasyonunda etkili olup olmayacağı tartışmalarına ilişkin "Bu tek bir mutasyon değil, mutasyonlar grubu. Aşılar konusunda endişe etmiyorum çünkü aşı olduğunuz zaman virüsün mutasyona uğradığı anahtar kısımda etkili olacak. mRNa aşıları çok hızlı modifiye edilebiliyor. mRNa demek başat proteinin anahtarını göndermek demek, o kodda bir mutasyon varsa çok basit bir şekilde değiştirilebilir. Aşı hemen güncellenebilir. Bu inaktif aşılar için daha zor bir süreç. Aşıyla ilgili şu an için endişe edilecek durum yok bence endişe noktası bulaşma ile ilgili." yorumunda bulundu.

Genetik Bilimci Çağatay Tarhan Türkiye'de mutasyon çalışması yapıldığına dair bir bilgi almadığını ifade ederek şunları söyledi: 

"Aşılar modifiye edilebilir"

"Mutasyon Eylül’de saptanmıştı ama mutasyon popülasyonu arttı. Bulaşma hızının arttığına dair nedensel bir şey söylenemiyor çünkü deneysel kanıt yok sadece birtakım teorik çıkarımlar var. Deneysel çalışmaların sonucunda ancak bulaşma hızına ilişkin bir bulgu görebiliriz. Londra'da yayınlanan son raporda viral yükün 3 kat arttığını ifade ediyorlar. Buna rağmen yine de raporu yayınlayanlar nedensel bir ilişki kurmaktan uzak olduğumuzu söylüyorlar. Şu anki mevcut aşıların bunu engelleyemeyeceğine dair hiçbir bulgu yok. Engelleyemeyecek olsa bile 1 aylık bir süre içinde aşıların modifiye edilmesiyle bunun üstesinden gelinebilir." 

Etiketler :