Müslüm Gürses şarkısı minareden mi geldi?
Haber: Ali Isıyel
İzmir’de camilerden Çav Bella ve Yuh Yuh çalınmasının ardından Türkiye’de ezan provokasyonu tartışmaları başlamıştı. Diyanet, buna karşılık önlem aldıklarını duyurduysa da dün bir vaka daha yaşandı. Yine İzmir’de, cami hoparlöründen bu kez Müslüm Gürses’in Unutamadım şarkısının çaldığı iddia edildi.
halktv.com.tr olarak bunu merkezi hoparlör sistemini Türkiye’de ilk kuran mühendis Vahap Ünalan ile konuştuk.
Ünalan, yaptığı incelemelerden sonra, şarkının minare hoparlöründe gelme şansının son derece düşük olduğunu ifade etti.
Cami hoparlöründen bas sesler çıkmaz
İnsan kuşağının 20 ila 20 bin hertz arasındaki sesleri duyabileceğini söyleyen Ünalan, minare hoparlörlerinin markalara göre değişiklik gösterse bile genelde 150 ila 7 bin hertz arasındaki sesleri verebildiğini belirtti. Ünalan, “150 hertzin altındaki veya 7 bin hertzin üstündeki sesler ise cami hoparlöründen çıkmaz” dedi.
Şarkıları halktv.com.tr için inceleyen Ünalan, Çav Bella şarkısının genelde 50 ila 10 bin hertz aralığında olduğunu ve tiz ağırlık olduğunu ifade etti.
Çav Bella şarkısının orijinal spektrum analizörü:
Minareden çalınan Çav Bella şarkısının spektrum analizörü:
Müslüm Gürses’in Unutamadım şarkısının orijinalinde ise 20 ila 15 bin hertz arasındaki hemen tüm frekansların bulunduğunu ifade eden Ünalan, şarkının bas ağırlıklı olduğunu vurguladı.
Ses cami hoparlöründen çıksaydı bas sesler kaybolur, tiz sesler yükselirdi
Internette yayılan ve cami minaresinden geldiği iddia edilen görüntüleri inceleyen Ünalan, “Tiz sesler hemen hiç yok, bas sesler olduğu gibi var. Ses cami hoparlöründen gelmiş olsaydı şayet, bas sesler tümden kaybolacak ve tiz sesler güçlenecekti” diye konuştu.
Müslüm Gürses’in şarkısının orijinal spektrum analizörü:
Minareden geldiği iddia edilen sesin spektrum analizörü:
Elektronik Mühendisi Vahap Ünalan, bu spektrumların ışığında dünkü Müslüm Gürses şarkısının cami hoparlöründen değil, muhtemelen aracına ekstra ses sistemi ve bas hoparlörü takmış birinden gelmesinin çok daha muhtemel olduğunu söyledi.
İzmir Müftülüğü açıklama yapmıştı
İzmir Müftlüğü, merkezi hoparlör sisteminin kapalı olduğunu ve bu nedenle sesin minareden gelmesinin mümkün olmadığını belirterek videonun bir provokasyon olduğunu söylemişti. Ünalan'ın bu çalışması da bilimsel olarak müftülüğün tespitinin doğru olduğunu ortaya koymuş oldu.
Müftülüğün açıklaması şöyleydi:
"Bu gece 03.40 sularında ilimiz Karşıyaka ilçesindeki bir camimizin hoparlörlerinden ezan dışında bir yayın yapıldığına ilişkin sesli görüntüler bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılmıştır. İlimiz genelinde merkezi ezan sisteminin tamamen kapalı olması sebebiyle böyle bir vakanın yaşanması mümkün değildir. Yapılan inceleme neticesinde de cami civarında bazı gençlerin araçlarıyla dolaşırken yüksek sesle bahse konu müzik yayınını yaptıkları tespit edilmiştir. Netice itibariyle olayın camimizle bir ilgisi bulunmamaktadır."