Korkut Küçükcan'ın ölümü Meclis gündeminde
Haber: Ali Isıyel
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde yıkılan Akkent Cami inşaatı hâlen aydınlatılmadı. Facianın aydınlatılmamasının yanısıra 33 saat enkaz altında kaldıktan sonra cansız bedenine ulaşılan mühendis Korkut Küçükcan hakkında haksız ithamlar da devam ediyor.
Türkiye'nin en büyük ikinci camisi olarak 2012 yılında daha sonra FETÖ üyeliğinden hapis cezası alacak olan Ahmet Selim Ener'in sahibi olduğu EdaCan İnşaat tarafından yapımına başlanan Akkent Camii inşaatı, 14 Kasım 2019'da ihmaller zincirinin son halkası olarak çökmüş ve çökme sonucu enkaz altında kalan mühendis Korkut Küçükcan yaşamını yitirmişti.
Haksız ithamlar sürüyor
13 Şubat 2020'de "AKP ile Cemaat ilişkisinin öldürdüğü mühendis" olarak gündeme taşıdığımız olayın üstü kapatılmaya devam ederken, yaşamını yitiren Küçükcan hakkında da haksız ithamlar sürüyor. Küçükcan'ın iş güvenliği önlemlerini almadığı ve kemerini takmadığı yönündeki suçlamalar ise gerçeği yansıtmıyor. Zira Küçükcan'ın çalıştığı alanda kemerini takabileceği tek yer çöken ahşap iskeleydi. Kemerini takmamış olduğu iddiasına karşın; kemerini taksa bile ahşap iskele çöktüğü için feci sonuç değişmeyecekti.
Meclis Araştırma Komisyonu talebi
CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, 23 milletvekilinin imzasını alarak konuyu TBMM gündemine taşıdı ve Meclis Başkanlığına araştırma komisyonu kurulması için talepte bulundu.
İnşaat kaçak ve mevzuata aykırı!
Yılmazkaya'nın özellikle vurguladığı konu ise; mevzuata göre en fazla 13 metreye kadar kullanılabilecek olan ahşap iskelenin 60 metre yüksekliğinde kullanılmış olması ve bu iskelenin yıllarca yağış, güneş gibi dış koşullara maruz kalmış olması. Üstelik sözkonusu inşaat ruhsatsız, yani kaçak.
Mevzuata aykırı olan bu uygulamalara tepki gösteren Yılmazkaya, "Bu inşaat gibi ülke genelinde yapılan birçok cami inşaatı veya bir kamu kurumu tarafından yapılan inşaatta kurallara veya yasalara aykırı hareket edilir diye bir uygulama içine girilmesi tamamen yanlış bir yaklaşımdır" diyerek başka yapıların ruhsatsız ve kurallara aykırı yapılmasının, diğer yapıların inşaatlarındaki bu uygulamaları meşrulaştırmayacağını dile getirdi.
Belediyeler ve kamu kurumlarının kurallara uyma konusunda örnek teşkil etmesi gerektiğini ifade eden Yılmazkaya, "Ruhsatsız yapıya müsaade edilmemelidir" dedi.
Arama-kurtarma ekiplerinin yetersizliği
Facianın bir diğer halkası ise AFAD, UMKE, İtfaiye gibi ekiplerin kuratma ve acil müdahaleye hazırlıksız olması. Akkent Cami inşaatının yıkılmasından 33 saat sonra enkaz altından çıkartılabilen Korkut Küçükcan'ın ölümü, arama kurtarma ekiplerinin yetersizliğini de gözler önüne serdi. Yılmazkaya arama-kurtarma ekiplerindeki koordinasyon yetersizliği ve liyakatsiz kişilerin olmasına tepki göstererek, "Korkut Küçükcan'ı bulmak için başlatılan arama çalışmalarında AFAD, UMKE, itfaiye, belediyeler gibi arama kurtarma faaliyeti görevi olan kurumların bu tür afet olaylarına ne kadar hazırlıksız olduğu da kamuoyu tarafından görüldü" ifadelerini kullandı.
Yılmazkaya, Meclis Başkanlığına verdiği öneride, "Türkiye'nin ikinci, Gaziantep'in ise en büyük camisi olacağıyla ilgili 2012'de temeli atılan Akkent Camii'nde 14 Kasım 2019'da ahşap iskele göçmesi sonucu içeride ölçüm yapan inşaat mühendisi Korkut Küçükcan'ın yaşamını yitirdiği ihmaller zincirinin çok yönlü bir şekilde araştırılması adına Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını arz ve talep ederiz" ifadelerini kullandı.