İlber Ortaylı: Devlet yönetimi akrabacı, tarikatçı bir anlayışın elinde

İlber Ortaylı: Devlet yönetimi akrabacı, tarikatçı bir anlayışın elinde
İlber Ortaylı, bugünkü köşesinde beyin göçünü ve sebeplerini tartıştı. Gazetedeki ilk köşe yazısının 20 yıl önce beyin göçü üzerine olduğunu söyleyen Ortaylı, devlet yönetiminin akrabacı, tarikatçı bir anlayışın elinde olduğunu söyledi.

Tarihçi İlber Ortaylı, Hürriyet gazetesindeki köşesinde beyin göçünü işledi. Köşe yazarlığına 2000 yılında Milliyet’te başladığını söyleyen Ortaylı, “İlk yazım gençlerin niçin göç ettikleri üzerineydi. 20 sene sonra hiçbir şey değişmedi, son zamanlardaki şartlar dolayısıyla durum daha da ağırlaştı” dedi.

"Devlet yönetimi akrabacı, tarikatçı bir anlayışın elinde"

Devlet yönetiminin akrabacı, hemşerici, kulüpçü ve tarikatçı bir anlayışın elinde olduğunu vurgulayan Ortaylı, gençlerin en iyi okullarda okuduktan sonra devlette veya özelde işe girince hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

"Megaloman şirket sahipleri, gençlerin fikirlerini ciddiye almıyor"

Şirketlerde de işletmecilik mantığına aykırı hareket edildiğini söyleyen Ortaylı, “Şirket sahiplerinin içinde megaloman yapıdakiler bizzat istihdam ettikleri gençlerin hiçbir fikrini ve projesini ciddiye almazlar” dedi.

Yunanistan örneği

Yunanistan’ın Türkiye’ye nazaran daha kısıtlı olanakları olduğunu söyleyen Ortaylı, “Akdeniz’in göç veren ülkelerinin insanları şu veya bu şekilde anayurtla bağlarını koparmazlar. Meşhur Yunan tıp profesörü Harvard’daki görevinin yanı başında Atina’da ne işi var? Birçok yönden Türkiye’ye göre olanakları kısıtlı Yunanistan, son pandemi krizini onun yönlendirmesi sayesinde daha kolay atlatıyor, çünkü Harvard’dan gelen profesör Sotiris Tsiodras mükemmel bir plan yaptı ve başarıyla uygulandı.” ifadelerini kullandı.

Yazıyı okumak için tıklayın

Etiketler :