Yargıtay, tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırım'ın müebbet hapis cezasını onadı

Yargıtay, tecavüzcüsünü öldüren Nevin Yıldırım'ın müebbet hapis cezasını onadı
Nevin Yıldırım’a iyi hal indirimi ve haksız tahrik hükümleri uygulanmadı. Üyelerden birinin, “haksız tahrik” uygulanması gerektiği yönünde karşı görüş belirttiği öğrenildi.

Kendisine sistematik olarak cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider'i öldüren Nevin Yıldırım'ın müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada Yargıtay 1. Ceza Dairesi Yıldırım'ın cezasını onadı. Geçen hafta temyiz incelemesini duruşmalı yapan dairenin kararı açıklandı. Yıldırım’a verilen müebbet hapis cezası onandı.

Kararda iyi hal indirimi uygulanmazken sadece bir kadın üye şerh koydu.

“YARGININ NE KADAR ERKEK OLDUĞUNUN ÖRNEĞİ”

Kararı Sendika.Org’a değerlendiren avukatlardan Selin Nakıpoğlu, “Kararı henüz okumadım. Ancak Yargıtay, Nevin’e verilen cezayı onadı. Sicili kabarık sanıklara bile uygulanan iyi hal indirimleri Nevin’e uygulanmadı. Bu karar yargının ne kadar erkek olduğunun örneğidir. Bu karar genç bir kadının ömür boyu karanlıkta yaşaması demektir. Karar için üzgünüm” dedi.

AVUKATLAR KARARI ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAK

Davayı takip eden Avukat Zekiye Karaca da, “Bu dava burada bitmez” diyerek şunları söyledi:

Bu kararı bekliyorduk. Bir yandan da inanmak istemiyorduk. Bütün yargılama boyunca meşru müdafaa yönünde beyanda bulunduk. Haksız tahrik uygulanarak indirim almasını istedik. Ancak sadece mahkemedeki 1 kadın üye muhalefet şerhi koydu. Eğer bu şerh uygulansaydı Nevin indirim alabilirdi.

İndirim uygulanması yönünde hiçbir engel olmadığını belirten Karaca, “Takım elbise ve kravata verilen indirimlerin Nevin’e uygulanmamasının hiçbir gerekçesi yok. Bir kadının hayatını savunması yargıda karşılık bulmadı. Bir kadının hayatını savunmaya hakkı olmadığı yönünde bir karar bu. Biz kararı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Bu dava yalnızca Nevin’in davası değil, kadınların yaşam savunusunun davası. Bu dava burada bitmedi” dedi.

“ERKEKLERE BOL KESEDEN DAĞITILAN İNDİRİMLERİN, BİZLERDEN ESİRGENMESİNE ÖFKELİYİZ”

Nevin Yıldırım’ı 2012 yılından beri tanıdıklarını söyleyen Avukat Meriç Eyüboğlu Yargıtay kararını kararı hasta yatağında öğrendi. Eyüboğlu,“Kimimiz cezaevinde ziyarete gitti, kimimiz cezaevi kapısında bekledi, kimimiz bütçe için para topladı. Kimimiz Yalvaç’a kalkan otobüsü ayarladı, mektup yazdı. Yüzlerce kadın bu davanın bir ucundan tuttu. Yargıtay kararı için geri sayımı birlikte yaptı” diyerek tüm kadınların bu davada bir araya geldiğini belirtti.

Eyüboğlu, kararı işe şu sözlerle eleştirdi:

Biliyoruz ki bu dava nezdinde verilen mesaj hepimize, tüm kadınlara. Aynı zamanda Çilem’e, Yasemin’e… Dosyası Yargıtay’da bekleyen nice kadına. Bu nedenle bu dava hepimizin, tüm kadınların. Bugün verilen karara kızgın ve öfkeliyiz. Yargının da, toplumun da Nevin’in ve onun gibi binlerce kadının karşı karşıya kaldığı çaresizliği, seçeneksizliği anlamamasına, yok saymasına öfkeliyiz. Erkeklere bol keseden dağıtılan indirimlerin, bizlerden esirgenmesine öfkeliyiz. Erkek yargıya öfkeliyiz. Şaşırmadık ama öfkeliyiz.
Açıklamada da belirttiğimiz gibi ne hukuki mücadeleden ne de nevinle ve hayatini savunmak zorunda kalan kadınlarla dayanışma çabamızdan vazgeçmeyeceğiz. Şimdi Antalya’daki arkadaşlarımız Nevin’in yanında, günlerdir heyecanla beklediği bu korkunç sonucu iletiyor. Hepimiz Antalya’dan gelecek haberi, Nevin’in mesajını bekliyoruz. Yarın ilk iş olarak Anayasa Mahkemesi başvurusunu hazırlamaya başlayacağız.

NE OLMUŞTU?

Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı Koruyaka köyünde 29 Ağustos 2012 tarihinde, kendisine sistematik olarak tecavüz eden Nurettin Gider’i av tüfeğiyle öldürdükten sonra başını keserek köy meydanına atan Nevin Yıldırım hakkında, yargılandığı Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Mart 2015 tarihinde ‘tasarlayarak adam öldürme’ suçundan ömür boyu hapis cezası verilmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :