Varlık Fonu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yüzde 10’luk hissesini satın aldı
Türkiye Varlık Fonu, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı olan ve ABD'de tutuklandıktan sonra yurda döndüğünde Borsa İstanbul Genel Müdürlüğüne atanmış ancak BİST hissedarlarından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bu duruma itiraz etmişti.
Varlık Fonu, EBRD'nin satacağını daha önceden belirttiği Borsa İstanbul'daki yüzde 10'luk hisseni satın alarak payını yüzde 90,60'a kadar çıkardı.
Türkiye Varlık Fonu, yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz aylarda kamuoyuna yansıyan EBRD'nin hisselerinin satın alınmasının bugün gerçekleştiğini ifade etti.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Potansiyeline ve geleceğine inandığımız Borsa İstanbul'daki payımızı ve temsil gücümüzü artırarak Türkiye’nin bu çok değerli kurumunu İstanbul Finans Merkezi stratejimiz kapsamında bölgesel lider haline getirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye'ye inanan ve Borsa İstanbul’a değer katan EBRD'ye teşekkür ederiz"
Aralık 2015'te Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu satın alan EBRD'nin İletişim Direktörü Jonathan Charles, Reuters'a yaptığı açıklamada, Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul'un başına getirilmesiyle ilgili olarak "Bize danışılmadı, desteklemiyoruz" ifadelerini kullanmış ve konuyu yetkililerle konuşacaklarını belirtmişti.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası nedir?
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 1991 yılında özellikle Doğu Avrupa'da bulunan ülkelerin Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından neo-liberal piyasaya daha hızlı katılımını sağlamak amacıyla kurulmuş uluslararası finans kurumudur.
EBRD, çok yönlü kalkınma ve yatırım bankası olarak yatırımı market ekonomileri inşa etmek için kullanır. Türkiye gibi piyasaya açılıması istenilen gelişmekte olan ülkelerde de faaliyet gösteren EBRD, Avrupa ve Asya'da 30 ülkeye genişlemiş durumda.
Merkezi Londra'da olan EBRD'de en büyük pay ABD'ye ait.