Uzmanlar velileri uyardı. Okul çantalarında buna dikkat edin
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, okulların açılmasıyla birlikte ilkokul ve ortaokul öğrencilerinde sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin arttığını belirtti.
Dr. Nar, öğrencilerin yanlarında taşıdıkları ödev, beslenme çantası ve suluk gibi malzemelerle çantalarının hacminin büyüdüğünü, bu durumun da çocukların sırtına yük bindirdiğini vurguladı. Bu sebeple kamburluk ve bel ağrılarının görüldüğünü söyleyen Nar, "Özellikle eylül ve ekim aylarında sırt ve bel ağrıları daha sık karşımıza çıkıyor. İlkokul birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinde bu ağrılar daha fazla görülüyor," dedi.
Çanta seçiminin önemine dikkat çeken Nar, çantaların kol desteklerinin omuza tam oturması gerektiğini ifade etti. Vücudun ön tarafına gelen ve kollukları birbirine bağlayan kemerlerin bulunduğu çantaların tercih edilmesini öneren Nar, "Bu kemerler sıkıldığında çantanın yükünü göğse sabitler, böylece yük dağılımı eşit olur. Diğer türlü çanta arkaya kayar. Normalde çantanın, kamburumuzun çıkma yerine gelmesi gerekir. Ancak gençler genellikle çantaların askılarını uzatarak belinin altında taşıyor. Bu da öne eğilme gereği doğuruyor, bu da kamburluğa ve sırt-bölge ağrılarına yol açıyor," diye ekledi.
"ÇANTA AĞIRLIĞI 8 KİLOGRAMI GEÇMEMELİ"
Opr. Dr. Nar, çantanın mümkün olduğunca hafif olmasının gerektiğini belirterek, bazı okullarda öğrencilerin yükünü hafifletmek amacıyla fasikül sistemine geçildiğini söyledi. Mayıs ve haziran aylarında işlenecek konuların eylül ayından itibaren tek kitapta taşındığını kaydeden Nar, "Bu kitapların fasikül olarak bölünmesi çocuklar için faydalı olabilir. Ideal çanta ağırlığı 5 kilogram olmalı, 8 kilogramı geçmemeli. Ancak bazen 10 kilogram gelen çantalar olabiliyor. Ortaokul öğrencileri daha fazla ders aldıkları için kitapların fasiküllere ayrılması gerekmekte," dedi.
Nar, sırt ve bel ağrısı için esneme hareketleri önerdiklerini de belirtti. Öğrencilerin tahta veya bilgisayar gibi sabit noktalara uzun süre baktıklarında boyun ve sırt kaslarının gerildiğini aktaran Nar, "Bu nedenle saat başı bazı egzersizler yaparak hareketli konuma geçmeleri öneriliyor," dedi.
"BÜYÜME AĞRISIYLA KARIŞTIRILABİLİYOR"
Ağır yük taşımanın bacak ağrılarına ve yürüyüş bozukluklarına yol açabileceğine de dikkat çeken Nar, "Ağırlık merkezi göbek deliğimizin biraz gerisinden geçer. Ağırlık merkezi yer değiştirdiğinde, çantayı nasıl taşıdığınız önemlidir. Çantaları ağırlık merkezine yakın taşımalısınız; bu şekilde yükü daha rahat taşırsınız. Yanlış taşıma, yerleşim şeklinizi değiştirir. Düz taban ya da başka ayak sorunlarınız varsa, bel ağrısı da yaşayabilirsiniz," şeklinde konuştu.
Nar, bu tür ağrı şikayetleriyle kendilerine başvuran hasta sayısında artış yaşandığını söyledi. Ailelerin, bu ağrıları büyüme ağrılarıyla karıştırabildiğini belirten Nar, "Büyüme ağrıları genellikle sırt ve belde değil, eklemlerin etrafındaki kaslar ve kemiklerin büyüme bölgelerinde hissedilir," dedi.
Ebeveynlere önerilerde bulunan Nar, "Doğru çanta seçilmeli, çanta doğru takılmalı ve içeriği ağırlık olarak ayarlanmalıdır. Çocuklar mutlaka spor veya fiziksel aktivitelerle teşvik edilmelidir. Derslerde sabit pozisyonlarda olan çocuklar, teneffüslerde esneme ve boyun hareketleri yaparak ağrılarını hafifletebilir," ifadelerini kullandı.