Ünlü İngiliz Ekonomist'ten Mehmet Şimşek'e 'Yerel Halk' Dokundurması

Ünlü İngiliz Ekonomist'ten Mehmet Şimşek'e 'Yerel Halk' Dokundurması
Ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'yerel halk' ifadesini hatırlatan bir paylaşım yaptı.

Financial Times, "Türkiye, gelişmekte olan piyasa yatırımcıları için geri döndü" başlıklı bir haber yayımlandı.

Haberde Türkiye'nin faiz indirimi ile gelişmekte olan ülkelerin dışında çıktığı anlatıldı. Hazine ve Maliye Mehmet Şimşek'in gelişi ile Türkiye'nin yeniden ekonomi kurallarına döndüğünü anlatan Financial Times, uzun vadeye ilişkin yorum yapmanın şimdilik mümkün olmadığını söyledi.

FT'nin haberini paylaşan Ünlü İngiliz ekonomist Timothy Ash'ten dikkat çeken bir yorum geldi.

Ash, Mehmet Şimşek'in ABD'deki 'locals' yani 'yerel halk' ifadesine atıf yaptı.

Ash, paylaşımında şunları dile getirdi:

"Bir süredir söylediğim bir şey var. Şimşek ve ekibi, yabancı yatırımcıların algıları açısından dönüşüm yarattı. Artık yerel halk için enflasyonu düşürmeleri gerekiyor."

screenshot-2024-07-12-at-16-16-20-xte-timothy-ash-something-i-have-been-saying-for-a-while-simsek-and-team-have-been-transformational-in-terms-of-foreign-investor-perceptions-they-now-need-to-deliver-lower-inflation-for-loca.png

ŞİMŞEK NE DEMİŞTİ?

AKP'li Mehmet Şimşek, ABD'deki bir ekonomi panelinde locals kelimesini kullanmıştı. Bu kelimenin Türkçe karşılığı 'yerel halk'. Şimşek'in ifadesi tepki çekmişti. Şimşek'e 'sömrge valisi' yakıştırılması yapılmıştı.

Şimşek şunları söylemişti:

"Türk varlıklarına çok güçlü bir ilgi var. Yerel halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor.

'O ANLAMDA KARŞILIĞI YOK' DEMİŞTİ...

Şimşek gelen tepkilerin ardından açıklama yapmıştı. Locals'in ekonomi jargonu olduğunu iddia etmişti. Şimşek şunları söylemişti:

"Raporlarda, konuşmalarda, bunun hiçbir şekilde sosyal medyada veya şu anda muhalefetin dile getirdiği anlamda karşılığı yok. Türkiye'de uzun süre bakanlık yaptım. Milletimiz benim duruşumu bilir. Biz vatandaşımıza ve milletimize hizmetkarız. Bizim asla başkalarının iddia ettiği gibi durumumuz söz konusu olmaz"