TTB'den 'Salgında Neredeyiz?' değerlendirme raporu

TTB'den 'Salgında Neredeyiz?' değerlendirme raporu
Türk Tabipler Birliği, koronavirüs pandemesinin üçüncü ayından 'Salgında Neredeyiz?' değerlendirme raporu yayımlandı.

TTB'nin raporunda şöyle denildi;

Türkiye nüfusa göre dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Pandeminin üçüncü ayı bittiğinde bütün dünyada COVID19 doğrulanmış olgu sayısında 12. sırada, COVID-19 doğrulanmış ölüm sayısında ise 17.sıradadır

Türkiye, milyon kişi başına toplam doğrulanmış olgu sayısı bakımından komşu ülkelerle karşılaştırılacak olursa, İran ile benzerlik gösterdiği, Bulgaristan ve Yunanistan’da ise toplam doğrulanmış olgu sayısının Türkiye’den daha az olduğu gözlenmektedir. 

Türkiye, milyon kişi başına toplam doğrulanmış ölüm sayısı bakımından komşu ülkelerle karşılaştırılacak olursa, toplam ölüm sayısının İran’dan düşük; Bulgaristan ve Yunanistan’dan ise yüksek olduğu gözlenmektedir.

İlk dalgayı tam olarak bastırabilmiş değiliz.

Ülkemizin pandemiye karşı vermiş olduğu yanıtı değerlendirebilmek ve karşılaştırabilmek için Sağlık Bakanlığı’nın salgın ile ilgili kapsamlı verileri (Olguların ve ölümlerin yaş gruplarına, cinsiyete, yerleşim yerlerine, eşlik eden hastalıklara, risk gruplarına göre dağılımı vb.) Türk Tabipleri Birliği ve ilgili meslek örgütleri, akademik kurumlar ve elbette kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz.

Üç aydır Türkiye’de salgın süreci yönetimi, katılımcılıktan ve veri paylaşımından uzak, epidemiyoloji biliminin salgın yönetiminde gereksinim duyduğu hiçbir veriyi ve analizi paylaşmayan, ne ölçüde kanıta dayalı yürütüldüğü belli olmayan bir biçimde ilerliyor.

Dünyada en yüksek toplam vaka sayısının ortaya çıktığı, bulaşıcılığın sürdüğü bir dönemde Türkiye olarak hızla “normalleşiyoruz”. Serbestleşen hemen her kısıtlamada bilimsel dayanak arıyor ancak bulamıyoruz, “Vakalar hafifledi” Kanıt nerede? Yok.

Mevcut akademik çalışmalar tam aksini söylüyor. “Virüsün yapısında, daha olumlu veya daha olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir değişiklik yok”. “Dolayısıyla bulaşmaya yönelik tedbirlerin hassasiyetle uygulanmaya devam edilmesi gerekir."

TTB olarak önerdiğimiz saha çalışmasının geç de olsa yapılabiliyor olması memnuniyet verici olmakla birlikte; çalışmayla ilgili birçok boyut belirsiz.

Çalışmanın epidemiyolojik olarak birçok yönden gözden geçirilmesini ve bilim insanlarıyla tartışılarak getirilecek önerilerden sonra başlanmasını öneriyoruz.

Adına “normalleşme” denilen bu ‘yeniden açılma’ sürecinde sağlık hizmetlerinin yeniden planlanması gerekiyor.

Normale dönüş planı

• İl düzeyinde en az 14 gün boyunca COVİD19 insidansında istikrarlı olarak azalma gözlenmesi,

• Cerrahi işlemler öncesinde hastalara tarama amaçlı PCR testlerinin yapılıp yapılmayacağına karar verilmesi (bölgedeki test pozitifliği %2 ve altında ise tarama testi önerilmiyor, %2’nin üzerinde ise öneriliyor). 

TTB'den öneri 

Salgınla mücadelede doğru yöntem, epidemiyoloji bilimine uymaktır.

Tedavi etmek önemlidir ama salgında başarı, bulaşıcılığıhastalanmayı önlemektir.

Hastalıktan korunma, sağlıklı kişilerin hastalanmasının önlenmesi önceliktir. 

Bunun da yolu; Salgın yönetiminin öncelikli ve bilimsel bilgiye dayalı olarak, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu ve koordinasyonunda sürecin tüm bileşenlerinin katılımıyla ve şeffaf olarak hayata geçirilmesidir.