Sınır Tanımayan Gazeteciler'den İçişleri'ne 'gazeteciliğe saygı' çağrısı

Sınır Tanımayan Gazeteciler'den İçişleri'ne 'gazeteciliğe saygı' çağrısı
Sınır Tanımayan Gazeteciler, eylemlerde haber takibi yapan gazetecilere yönelik şiddetli polis müdahalesi ve gözaltıları kınadı. RSF, İçişleri Bakanlığı’na eylem takibi yapan gazetecilerin mesleğine saygı gösterilmesini sağlama çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), AFP muhabiri Bülent Kılıç'ın gözaltına alındığını belirtti ve bir yıl önce yine Onur Yürüyüşü'nde eylemi takip ederken polis tarafından şiddete uğradığı ve gözaltına alındığını hatırlattı.

RSF, 2021’in ocak ayından bu yana 13’ü kadın, 37 gazetecinin güvenlik güçleri tarafından şiddet gördüğünü açıkladı. Kınamalar ve resmi şikayetlere rağmen, mesleğini yerine getiren gazetecilere karşı polis müdahalesinin yaygın bir uygulama hâline geldiği belirtildi.

RSF açıklamasında “2023 seçimlerine yaklaşırken, Türkiye’de iktidar siyasi partilerin ve muhalif hareketlerin görünürlüğünü azaltmaya çabalıyor" dedi.

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazetecilere yönelik polis şiddetine ilişkin açıklamasında “İçişleri Bakalığı’nın Anayasa Mahkeme kararlarını ihlal eden inatçı tavrı, gazetecilerin rolünü zayıflatıyor. Medya temsilcilerine şiddet uygulanması, her eylemde keyfi gözaltılar kabul edilemez. Bu kötü alışkanlık sona ermelidir” dedi.