Şimdi Gözler İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde

Şimdi Gözler İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde
Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği ihlal kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin...

Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği ihlal kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.

Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün "özgürlük ve güvenliği ile basın özgürlüğünün ihlal edildiğine" dair kararı 3'e karşı 12 oyla almasının ardından, gözler davaya bakacak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çevrildi. Dündar ve Gül'ün avukatları, AYM'nin kısa kararıyla birlikte İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine geldi ve tahliye talepli dilekçelerini sundu. Kalemde bunlar yaşanırken, mahkemede ise "Tahşiyecilere Kumpas" kurulduğu iddiasına ilişkin olarak aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 10'u tutuklu 33 sanığın yargılandığı dava görülüyordu.

DİLEKÇE HEYETE TESLİM EDİLDİ

Avukatların kaleme verdiği tahliye talepli dilekçe, kısa bir işlem süresinin ardında duruşma salonuna götürüldü ve halen duruşmaya bakan mahkeme heyetine teslim edildi.

14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi. Şu saatlerde Tahşiyecilere Kumpas Davası'na bakan mahkeme heyeti Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekliyor.

MAHKEMEYE SUNULAN DİLEKÇE...

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 2 sayfalık dilekçede, Can Dündar ve Erdem Gül'ün Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu belirtilerek, "Bu tutukluluk kararlarına karşı yaptığımız itirazların reddilmesi üzerine müvekkillerin 'Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ve ifade özgürlüğü hakkı'nın ihlal edildiğinin tespiti için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulmuştur. Anayasa Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda bugün 'Tutukluluğun müvekkillerin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine' ilişkin kesin olarak karar vermiştir" denildi.

"ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARI KESİNDİR"

Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararını mahkemenin kendi internet sitesinde yayımlanarak aleniyet kazandığı ifade edilen dilekçede, "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkında kanunun 66-1 maddesinde, 'Mahkeme kararları kesindir. Mahkeme kararları devletin yasama, yürütme, ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar' denilmek suretiyle açıkça düzenlenmiştir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 25 Eylül 2001 günlü, 2001/4-153 Esas ve 2001/164 karar sayılı emsal içtihadında da belirtildiği üzere Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların her kurum ve kişiyi bağlaması nedeniyle basın aracılığıyla ya da kurumun internet sitesi üzerinde duyurulması halinde kararın gerekçesinin yazılarak Resmi Gazete'de yayınlanması beklenilmeksizin yargı organlarınca uygulanmasının hukuk devletinin gereği olduğu vurgulanmıştır" denilerek Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi istendi.

ANAYASA MAHKEMESİ SİTESİNDE DUYURDU

Anayasa Mahkemesi kendi internet sitesinde, Dündar ve Gül ile ilgili kısa kararını yayınladı. Kısa kararda şu ifadelere yer verildi: "Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir."