'Savunma Direnişi' kazandı

'Savunma Direnişi' kazandı
Barolar, yapılarının değiştirilmesinin planlandığı yasal düzenlemeye karşı başlattıkları Savunma Yürüyüşü’nün ikinci günündeyken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yapılan görüşmeler sonuç verdi. Avukatlar, yürüyüşe başladı.

halktv.com.tr Haber Merkezi
Fotoğraf: Tümay Berkin

Baro başkanları ve avukatların savunma direnişi ikinci gününde. Cuma günü Savunma Yürüyor diyerek, çoklu baro sistemini protesto etmek için kendi illerinden yürüyüşe geçen baro başkanları, dün sabah Ankara'ya ulaştı. Polis tarafından Ankara'ya girişi engellenen avukatlar, Anıtkabir'e yürümek istediklerini söylemelerine rağmen izin verilmedi.

Bu sırada Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki 16 baro başkanı Anıtkabir'de ziyaret gerçekleştirdi.

Ankara'nın girişinde avukatlara polis tarafından yapılan muamelenin basında ve sosyal medyada hızla yayılmasıyla birlikte, Feyzioğlu'yla beraber Anıtkabir'e giden baro başkanları duruma tepki göstererek Ankara girişinde bekletilen diğer avukatlara katıldı.

Fiili gözaltı

Bu sabah saatlerine dek polisle baro başkanları arasında sık sık gerginlikler yaşandı. CHP eski Milletvekili ve hukukçu İlhan Cihaner, polisin kendilerinin etrafını bariyerle çevirmesine tepki göstererek, "Fiili bir gözaltı var" dedi.

İstanbul Barosundan destek çağrısı

İstanbul Barosu, dün saat 18.30'da İstiklâl Caddesi'nde bulunan binalarının önünde toplanarak baro başkanlarına uygulanan engellemeyi protesto etti. Bugün saat 12.30 için tüm avukatlara çağrı yapan İstanbul Barosu, tüm avukatları adliyelerde destek eylemine davet etti.

Soğuk, yağmur ve fırtına

Akşam saatlerinden itibaren başkentte etkisini göstermeye başlayan yağmur, soğuk ve fırtına alanda direniş gösteren avukatları zor durumda bıraktı. Buna karşılık Ankara Büyükşehir Belediyesinin gönderdiği çadırların ve seyyar tuvaletin alana girmesine izin verilmedi.

Polis, tuvalete gitmek isteyen baro başkanlarına her noktada kimlik sordu

halktv.com.tr'ye konuşan Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, dün bir halka olan etraflarındaki polis bariyerinin üçe çıkarıldığını söyledi. Şarklı, Ankara Büyükşehir Belediyesinin bulundukları yere 500 metre mesafeye seyyar tuvalet getirdiğini belirterek, "Buraya ihtiyacımızı gidermek için gitmek istediğimizde, polis baro başkanı olduğumuzu bilmesine rağmen her bariyerde toplam üç kere kimlik soruyor" ifadelerini kullandı.

Maske cezası kesilmek istendi

Zorlu koşullarda direnişlerine devam eden baro başkanlarına polis, gece saatlerinde bir de 'maske' cezası kesmek istedi. Avukatların kolluk kuvvetlerinin de maske takmadığını göstermesi ve bunu videoya alması üzerine polisle arasında gerginlik yaşandı.

Öte yandan polis araçları avukatların yürümesini ve dışarıyı görmesini engelleyecek biçimde konuşlandırıldı.

Bilecik Barosu Başkanvekili sürüklenerek gözaltına alındı

Alanda bekleyişlerini sürdüren meslektaşlarına katılmak isteyen Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin sürüklenerek gözaltına alındı. Baro başkanlarının "Başkan gelemedi o yüzden onu yolladı. Niye almıyorsunuz?" diyerek tepki göstermesine rağmen polisler yere düşürdükleri Şahin'i gözaltı aracına götürdü.

Akşener baro başkanlarının yanına gitti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, grup toplantısının ardından baro başkanlarına destek için alana gitti. Alanda baro başkanlarıyla görüşen Akşener, desteklerini belirtti.

aksener-002.jpg

Mansur Yavaş da katıldı

Engellemelere rağmen eylemlerini sürdüren baro başkanlarına, kendisi de avukat olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş destek ziyaretinde bulundu. Yavaş, gece yağmurda ıslanan baro başkanlarına yağmurluk ve çorba göndermişti.

mansur-yavas-avukat.jpg

Görüşmeler sonuç verdi. Baro başkanları yürüyüşe başladı. Ankara'ya giriş gerçekleşti.

barobaskanlari1.jpg

 

 

Baro başkanları Anıtkabir'de 

 

 

Etiketler :