Saray Müteahhidini İhya Ettiler... İki Ayda 20 Milyarlık İhale

Saray Müteahhidini İhya Ettiler... İki Ayda 20 Milyarlık İhale
Saray’ın müteahhiti Rönesans Holding, arka arkaya deprem konut ihaleleri almayı sürdürüyor. Şirkete 2 milyar 355 milyon liralık ikinci konut ihalesi verildi. Holdingin kasasına sadece son iki ayda kamu ihalelerinden 20 milyar liranın üzerinde para girdi.

Saray’ın müteahhiti Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat şirketi deprem bölgesindeki ihaleleri almaya devam ediyor.

Bu ihaleler 21/B pazarlık usulüyle, ihaleye çağrılan iktidara yakın şirketlere gidiyor. Bunun son örneği Hatay Antakya’da yapılacak 1131 konutun ihalesinde ortaya çıktı.

12 Mayıs’ta düzenlenen konut yapım ihalesin altı şirket teklif verdi ve ihale 2 milyar 355 milyon lira karşılığında Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat şirketine gitti.

İhalede ayrıca yerli istekliler lehine yüzde 15’lik fiyat avantajı uygulanması kararlaştırıldı.

Yaklaşık maliyetin dahi üzerine çıkıldı

Şirketle sözleşme 8 Haziran’da imzalandı. 8 Haziran’da 1131 konutun yapımına başlanacak ve inşaat sürecinin 1 Haziran 2024’te tamamlanması bekleniyor.

İhalede dikkat çeken bir diğer husus ise ihale bedelinin yaklaşık maliyetin üzerine çıkması. Sayıştay raporlarında bu durum birçok kez kamu zararına yol açan hareketlerden biri olarak belirtiliyor. İhalede üst sınır olarak 2 milyar 340 milyon belirlenmesine rağmen 2 milyar 355 milyon liralık sözleşme imzalandı.

Sadece son 2 ayda 21 milyarlık ihale

Rönesans Holding’in sadece son iki ayda aldığı iş ve ihalelerin bedeli dahi dudak uçuklatıyor. Şirket daha bir ay önce Hatay Defne’de yapılacak yeni deprem konutlarının ihalesini 3 milyar 89 milyon liraya almıştı. Deprem konutlarının yapımı için şirketin kasasına 5 milyardan fazla para girecek.

Yine son iki ay içinde İstanbul Sancaktepe’de yapılacak olan şehir hastanesinin ihalesi de 16 milyara Rönesans’a gitmişti.

İzmir Konak’ta bulunan Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın arsası şirkete verilmişti. Depreme dayanıksız olduğu belirtilen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin binalarını da Rönesans Holding yenileyecek.

Şirketin kamudan aldığı ihalelerin toplam bedeli yüz milyarlarca lirayı buluyor.

Kaynak:halktv.com.tr