SAHA EXPO'da 5 günde 100 binin üzerinde ziyaretçi
İstanbul Fuar Merkezi'nde, 22-26 Ekim tarihleri arasında, Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un düzenlediği SAHA EXPO 2024, 100 binin üzerinde ziyaretçi ağırladı.
5 gün boyunca süren fuarda, bu yıl 6 milyar 189 milyon dolarlık 133 anlaşmaya imza atıldı. Bu anlaşmaların 4 milyar 332 milyon doları ihracat sözleşmesinden oluştu.
BİN 200’ÜN ÜZERİNDE FİRMA
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 6 bakanlığın ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) desteğiyle düzenlenen fuarda, bin 200’ün üzerinde firma geliştirdiği milli teknolojileri sergiledi.
121 ülkeden katılımın gerçekleştiği fuarı, 5 farklı kıtadan 27 bakan, 6 Genelkurmay Başkanı ve 35 ülkeden 178 alım heyeti ziyaret etti.
213 ürünün ilk kez sergilendiği SAHA EXPO, açık kaldığı 25-26 Ekim tarihleri arasında her yaş grubundan vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaştı.
TUSAŞ’ın stant alanı ve terör saldırısında şehit olan isimler için oluşturulan köşe, SAHA EXPO'yu gezen ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
ROKETSAN PUSU VE TANKSAVAR FÜZE SİSTEMİ L-OMTAS
SAHA EXPO’da Türk savunma sanayiinde son dönemde geliştirilen araç ve platformlar yanında KOBİ düzeyindeki alt yüklenici ve tedarikçi firmaların yerlileştirildiği ürünler de sergilendi.
ASELSAN, uçtan uca milli ve güvenli haberleşmeye olanak sağlayan yeni ağ tabanlı haberleşme sistemlerini, özgün mühendislik eseri yeni elektronik harp podlarını, hava tehditlerine karşı ileri çözümler sunan yeni anti drone sistemlerini ilk kez SAHA EXPO’da tanıttı.
Roketsan’ın geliştirdiği Roketsan Pusu, LG-155 lazer güdümlü topçu mühimmatı ve lazer güdümlü orta menzilli tanksavar füze sistemi L-OMTAS, ilk kez Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO’da sergiledi.
HAVELSAN, dijital birlik teknolojisinde geldiği son noktayı ilk kez SAHA EXPO 24’te uygulamalı olarak gösterdi. ULAK Haberleşme, yerli 5G altyapı sistemleri, güvenli iletişim çözümleri ve akıllı şehir uygulamalarını ziyaretçilerle buluşturdu.
STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, bu yıl Türk donanmasında göreve başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) ve STM’nin ana alt yüklenici olarak kritik görev aldığı MİLGEM Ada Sınıfından bir korvet SAHA EXPO kapsamında, Sarayburnu ve Ataköy limanlarına demir attı.
GÖKKURT AKILLI MÜHİMMAT AİLESİ
SAHA EXPO'da ayrıca, ASTECH DEFENCE, GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi’ni (GAM) ilk kez sergiledi. Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve 'Dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı' (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO’da tanıtıldı.
Askeri AC/DC ve DC/DC çeviricileri geliştiren Anova Ar-Ge Teknolojileri, kibrit kutusunun yarısı boyutundaki, ürün ailesinin en yeni üyesi de SAHA EXPO’da sergilendi. FNSS tarafından geliştirilen 5. Nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8x8, SAHA EXPO ile Türkiye’de ilk kez tanıtıldı. ASPOWER tarafından geliştirilen yerli ve özgün şarj kontrol kartının yanı sıra SAHA EXPO'da yerli ve milli teknoloji üreticisi Mikro-Tasarım Elektronik'in savunma sanayii için geliştirdiği ileri görüntüleme teknolojilerine bir yenisini eklediği ürün de görücüye çıktı. Şirket, 1280 x 1024 çözünürlüğe ve 10µm piksel adım aralığına sahip yeni SWIR (Kısa Dalgaboyu Kızılötesi) kamerasını, sektör temsilcileri ve vatandaşla buluşturdu.