Sağlık Çalışanlarına anket yapıldı: Çalışanlar depresyon riski altında

Sağlık Çalışanlarına anket yapıldı: Çalışanlar depresyon riski altında
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nin (TÜSAD) ‘Sağlık Çalışanlarına Yönelik Covid-19 Değerlendirme Anketi’ sonuçlandı.

Anket sonucuna göre pandemi süresinde hastalıkla mücadele eden sağlık personelinin psikolojik risk altında olduğunu gösterdi. Sağlık çalışanlarının yüzde 77,2'si Covid-19 nedeniyle kaygı ve korku hissi duyduğunu ifade ederken, yüzde 4'ü psikolojik destek aldığını belirtti.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, Covid-19 salgını, mesleki riskleri artan sağlık çalışanlarını da derinden etkiledi. TÜSAD'ın gerçekleştirdiği anket, salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının genel davranışlarını ve mevcut psikolojik durumlarını gözler önüne seriyor.

Nisan ayında web tabanlı olarak yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 96,5'inin çalıştığı kurumda Covid-19 acil/poliklinik hizmeti verilmekteyken, koronavirüs hastalarını doğrudan takip eden sağlık çalışanı oranı yüzde 73. Katılımcıların yüzde 45,6'sı Covid-19 hastasından sürüntü örneği alma, entübasyon gibi hastayla yakın temas kurulan işlem tecrübesi yaşadığını, yüzde 17,8'i hasta ile maskesiz olarak yakın temas öyküsü olduğunu bildirdi.

Sağlık çalışanlarının yüzde 30,2'si koronavirüs varlığı açısından kendilerinden sürüntü örneği alındığını belirtirken, yüzde 6,6'sı ise Covid-19 tanısıyla tedavi aldığı bilgisini paylaştı. Katılımcıların yüzde 77,2'si Covid-19 nedeniyle kaygı ve korku hissi duyduğunu ifade ederken, yüzde 4'ü psikolojik destek aldığını kaydetti. Hastane Anksiyete ve Depresyon (HAD) Ölçeği'ne göre, sağlık çalışanlarının yüzde 44,6'sı anksiyete, yüzde 68,2'si depresyon açısından risk altında bulundu. Covid-19 hastasını bizzat takip eden sağlık çalışanlarında anksiyete, ek hastalığı olan sağlık görevlilerinde ise depresif bulgular anlamlı olarak daha yüksek oranda tespit edildi.

Önlem alın çağrısı

Açıklamada anket sonuçlarına ilişkin görüşlerine yer verilen TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, “Ortaya çıkan bulgular, 3'te 2'sinden fazlası depresyon açısından risk altında olan sağlık çalışanlarının pandemi süresince çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ihtiyaç halinde psikolojik destek alması konusunda gereğinin yapılması gerektiğini gösterdi. Bu veriler ışığında, uygun önlemlerin alınması konusunda hem pandemi hastanelerinin idari sorumlularına, hem de Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz" dedi.

AA