Rakamlarla iş cinayetleri

Rakamlarla iş cinayetleri
Ağustos'ta 217, yılın ilk 8 ayında 1338 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi...

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) Ağustos Ayı İş Cinayetleri Raporu’na göre geçen ay 217 işçi hayatını kaybetti.

Bianet’in aktardığına göre, ölenlerin 19’u kadın 198’i erkekti. 2017 yılının ilk sekiz ayında ise en az 1338 işçi hayatını kaybetti.

En çok inşaat, yol ve tarım ve orman işlerinde...

Ağustos ayında iş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımı şöyle:

İnşaat, Yol :56 işçi. Tarım, Orman: 54 işçi. Taşımacılık: 40 işçi. Ticaret, Büro: 11 işçi. Enerji: 9. Metal: Sekiz işçi. Konaklama, Eğlence: Yedi işçi. Gıda, Şeker: Beş işçi Madencilik: Beş işçi. Çimento, Cam: Dört işçi. Belediye, Genel İşler: Dört işçi. Tekstil, Deri: Üç işçi. Savunma, Güvenlik: İki işçi. Gemi, Tersane: İki işçi. Petro-Kimya, Lastik: İki işçi Ağaç, Kağıt: Bir işçi. İletişim: Bir işçi. Basın, Gazetecilik: Bir işçi ve çalıştığı iş kolu belirlenemeyen üç işçi.

İş cinayetlerin sebepleriyse şöyle:

Trafik, Servis kazası: 64 işçi. Yüksekten Düşme: 35 işçi. Ezilme, Göçük: 22 işçi. Elektrik Çarpması: 20 işçi. Şiddet: 20 işçi. Kalp Krizi, Beyin Kanaması: 16 işçi. Zehirlenme, Boğulma: 10 işçi. İntihar: Dokuz işçi. Patlama, Yanma: Altı işçi. Nesne Çarpması, Düşmesi: Beş işçi. Kesilme, Kopma: Bir işçi ve diğer nedenlerden dolayı dokuz işçi yaşamını yitirdi.

Beş çocuk işçi hayatını kaybetti

İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı yaş grubunda beş işçi, 15-17 yaş grubunda 11 işçi, 18-27 yaş grubunda 34 işçi, 28-50 yaş grubunda 93 işçi, 51-64 yaş grubunda 37 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 12 işçi, yaşı bilinmeyen veya öğrenilemeyen 25 işçi.

İşçilerin hayatını kaybettiği iller ve ülkeler şöyle:

13’er ölüm İstanbul ve Sakarya’da; dokuz ölüm İzmir’de; sekizer ölüm Adana ve Manisa’da; yedişer ölüm Ankara, Antalya ve Malatya’da; altışar ölüm Denizli ve Kocaeli’nde; beşer ölüm Aydın, Konya, Mersin, Sivas ve Tekirdağ’da; dörder ölüm Bursa, Elazığ, Hakkari, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon’da; üçer ölüm Adıyaman, Diyarbakır, Giresun, Karabük, Mardin, Niğde, Şırnak ve Uşak’ta; ikişer ölüm Aksaray, Batman, Bilecik, Bolu, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Ordu ve Tokat’ta; birer ölüm ise Ağrı, Amasya, Ardahan, Balıkesir, Bartın, Burdur, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Şanlıurfa, Yalova, Yozgat ve Burkina Faso’da yaşandı.