Prof. İbrahim Kaboğlu: Bekçi yasası anayasal ölçütleri yansıtmayan hükümler zinciri

Prof. İbrahim Kaboğlu, “bekçi yasasının” birçok maddesinin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek “Anayasa Mahkemesi kararlarına göre bu konuyla ilgili sorunları yasayla düzenlememiz gerekir.” dedi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Meclis'in 4 ay sonra ilk gündemi olan bekçi yasasını Halk TV'de Şule Aydın'a değerlendirdi.

Kaboğlu, bekçiler yasasının, bekçilerin varlık nedenine uzak olduğunu, anayasal ölçütleri yansıtmadığını söyledi. 

Kaboğlu'nun değerlendirmeleri şöyle:

"Bu yasa teklifi önerisi ocak ayının son günlerinde 4 ay önce görüşülmüştü. Komisyon teklifi olarak çıktı. Koronavirüs döneminden sonra ise ilk yasa önerisi olarak gündeme geldi.

Bizim eleştirilerimiz bekçiler olmasın gibi bir eleştiri değil, bekçilik kurumunun varlık amacına hizmet edebilecek bir şekilde, ikincisi anayasal çerçeve içerisinde olmalıdır. 

Birçok madde bekçinin varlık nedenine uzak anayasal ölçütleri yansıtmayan hükümler zinciri. 

Sınır belli olacak mı?

Bunun iki yönü var. Bekçi nasıl alınacak, bekçinin sınavı kim tarafından ve nasıl yapılacak? Bekçi kim olacak? Bizim en önem verdiğimiz konular bunlar. Yönetmeliğe bırakılıyor ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına göre bu konuyla ilgili sorunları yasayla düzenlememiz gerekir.

Son günlerde yaygınlaşan şiddet kullanımının gösterdiği üzere bekçilere aynen polislerde olduğu gibi PVSK madde 17'nin öngördüğü üzere bekçilere silah kullanma yetkisi veriliyor. Daha önceleri polisin rastgele ateş etmesi sonucu birçok yurttaşımız yaşamını yitirdi. Bu açıdan polisler için bile bu kadar sakıncalı olan bir yetkinin polisin bir alt birimi olan bekçilere tanınması çok sakıncalı bir durum var.

AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edilecek, bizim sonrasında yapacağımız şey AYM'ye başvurmak olacak.

Etiketler :