Polis amirlerinin hak mücadelesi 11 yıldır sürüyor
Bin 300 polis amiri, Emniyet Teşkilatı Kanununda gerçekleştirilen değişiklik nedeniyle mağdur durumda. Değişikliğin öncesinde polis amirleri, Polis Akademisi’nden mezun olarak 4 yılda ya da polis memuru olarak 6 yıl boyunca çalışarak yüksek okul mezunu olup 6 yılda terfi alabiliyorlardı. "Adaletsizlik bitsin biz de 4 yılda terfi alalım" diyerek bir hak mücadelesi başlatan ve polis memurluğundan komiser yardımcılığına geçen amirlerin mağduriyeti, Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda gerçekleştirilen değişiklikle beraber giderildi ve polis akademisinden mezun olan amirler gibi 4 yılda terfi kararına varıldı.
Fakat söz konusu kanuna eklenen geçici bir madde nedeniyle yeni bir mağduriyet doğdu ve bu mağduriyet bir ilde şube müdürü olarak görev yapmakta olan başkomiser şu ifadelerle anlattı: "2002 yılında Polis Meslek Yüksek Okulu'nu kazanarak eğitime başladım. 2 yıl Polis Meslek Yüksek Okulu'nda yoğun bir eğitim sonrası 2004 yılında İstanbul'da göreve başladım. Meslek içerisinde 4 yıllık fakülteyi bitirdim. Şu anda da yüksek lisans eğitimimi tamamlamaya çalışıyorum.”
2011 yılında meslek içi komiser yardımcılığı sınavını kazanıp 1 yıl eğitim aldığına dikkat çeken başkomiser, 2012 yılında komiser yardımcısı olarak görevine devam ettiğini ifade etti ve “O dönemde benim gibi meslek içerisinde komiser yardımcısı olan rütbeli personel bir üst rütbeye terfi edebilmesi için 6 yıl bulunduğu rütbede görev yapması gerekmekteydi. Dışarıdan alım yapan Polis Akademisi mezunu komiser yardımcısı olan rütbeli personel bir üst rütbeye terfi edebilmesi için 4 yıl bulunduğu rütbede görev yapması gerekmekteydi.” açıklamasında bulundu.
POLİS AKADEMİLERİ KAPATILDI
17-25 Aralık 2013 tarihinde iktidar ile Fetullahçı Terör Örgütü arasında yaşanan olaylar nedeniyle emniyet teşkilatında rütbeli personelin hangi şekilde ve hangi sistemle eğitim alacağı noktasında emniyet teşkilatı kanununda bazı değişikliklerin yapıldığını vurgulayan başkomiser, “Yapılan değişiklikle Polis Akademisi kapatıldı ve eğitim süresi 4 yıldan 9 aya düşürüldü. Ayrıca meslek içerisinden de eskisi gibi alım yapılacağı, ayrıca bu grup için terfi süresi 4 yıla düşürüldü. Gerçekten de olması gereken yapılmıştı. Fakat bu noktada yapılan düzenlemeye geçici 26. madde eklenerek benim gibi ?2004-2014? yılları arasında meslek içerisinden komiser yardımcısı olan rütbeli personel kapsam dışı bırakıldı.” ifadelerini kullandı.
Lehe olması gereken bir durumun taraflarına uygulanmadığını ileten başkomiser, “2018 yılında 6 yıllık görev süremi doldurarak komiser rütbesine terfi ettim. ?2015-2019? yılları arasında yapılan bu haksız durumu hiyerarşik olarak üst makamlarımıza, dönemin içişleri bakanına uygun bir şekilde ilettik. Birçok arkadaşımız idare mahkemesine davalar açtı. 2019 yılında sesimiz duyuldu ve düzenleme yapıldı ama yapılan düzenleme eksik kaldı şöyle ki 2015 de yapılan düzenleme ile 4 yıllık fakülte mezunu olma koşulu ile artık meslek içerisinden ve meslek dışından komiser yardımcısı rütbe terfi süresi 4 yıl olarak düzenlenmişti.” açıklamasını yaptı.
İKİNCİ KEZ MAĞDUR EDİLDİK
Başkomiser, söz konusu düzenlemenin kendisi gibi bin 300 polis amirini sevindirdiğini ifade ederken “Ancak önceki terfimi 6 yılda aldığım için bunun da 4 yıl olarak sayılmasını ve 2 yıllık farkımı talep ettim. Benden kıdemli olan amirlerimiz de aynı talepte bulundu. Ancak bunlar görmezden gelindi ve yine kanuna bir madde eklenerek "Fazla çalışılan süre ile ilgili hak talep edilemez" denildi.” ifadelerini kaydetti.
İÇİŞLERİ BAKANIMIZIN BU SORUNU ÇÖZECEĞİNİ UMUYORUZ
2022 yılında başkomiser rütbesine terfi etmesi gerektiğine işaret eden başkomiser, “Mevcut duruma göre 2025 yılında emniyet amiri türbesine terfi edeceğim. İçişleri Bakanımız ve Emniyet Genel Müdürümüz göreve yeni başladılar. Yaşanan bu hukuksuz durumum emniyet teşkilatının da ihtiyaçları doğrultusunda diyorum çünkü halihazırda emniyet amiri ve müdür rütbesinde çok eksiklik var. Bu noktada değerlendirilerek 10 yıldır kangren halini alan ve bizleri çok yoran bu sorunun çözülmesini talep ediyorum." söyleminde bulundu.