Peki Ya Yolsuzluk Bakan Bozdağ?

Peki Ya Yolsuzluk Bakan Bozdağ?
25 Aralık 2013 operasyonunun olduğu gün göreve gelip, yolsuzluğun örtülmesinde kilit rol oynayan Bekir Bozdağ'dan ilginç açıklama...ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin suç işleme hak ve özgürlüğü olmadığını...

25 Aralık 2013 operasyonunun olduğu gün göreve gelip, yolsuzluğun örtülmesinde kilit rol oynayan Bekir Bozdağ'dan ilginç açıklama...

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin suç işleme hak ve özgürlüğü olmadığını belirterek, "Dokunulmazlık ve kürsü masumiyeti, milletvekillerine suç işleme hak ve hürriyeti vermez. Milletvekilleri suç işlediğinde, terör örgütlerine yardım etsinler, şiddeti, terörü, her türlü canavarlığı kutsasınlar ve onlarla her türlü birlikteliği ortaya koysunlar diye verilmiş bir imkan değil. Milletvekillerinin suç işleme hakkı ve özgürlüğü yoktur" dedi.

"DOKUNULMAZLIK, MİLLETVEKİLLERİNE SUÇ İŞLEME HAKI VE HÜRRİYETİ VERMEZ"

Vali Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyaret eden Bakan Bozdağ, bir soru üzerine milletvekillerinin suç işleme hakkı olmadığını söyledi. Adalet Bakanı Bozdağ, milletvekili dokunulmazlığının, yasama ve yürütme görevini en iyi şekilde yürütmesi için tanınan bir hak olduğunu anlatırken şöyle dedi:

"Cumhuriyet başsavcılıkları her hangi bir şikayet üzerine soruşturma başlatıyor. Daha sonra üzerine gittikleri fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderiyorlar. Adalet Bakanlığı, bunları Başbakanlığa'a, Başbakanlık da bunu TBMM'ye havale ediyor. TBMM, bunu Anayasa Komisyonu'na havale ediyor. Anayasa ve Adalet Komisyonları'ndan oluşan karma komisyon, dokunulmazlıklarla ilgili dosyayı inceliyor ve bir rapor hazırlıyor. Kaldırılması yönünde karar verir, bu karar da genel kurul tarafından kabul edilirse dokunulmazlık kalkıyor. Dokunulmazlık; anayasamıza göre milletvekillerinin her türlü baskı, endişe ve korkudan uzak, özgür bir şekilde yasama ve denetim faaliyetlerini yapabilmesi için getirilmiştir. Kürsü denetimi de bununun için getirilmiştir. Ama bu dokunulmazlık ve kürsü masuniyeti, milletvekillerine suç işleme hak ve hürriyeti vermez. Milletvekilleri suç işlediğinde, terör örgütlerine yardım etsinler, şiddeti, terörü, her türlü canavarlığı kutsasınlar ve onlarla her türlü birlikteliği ortaya koysunlar diye verilmiş bir imkan değil. Anayasamızı hepimizin iyi değerlendirmesi gerekir. Tekrar tekrar ifade ediyorum; dokunulmazlık yasama ve denetim faaliyetlerinin özgürce yapılabilmesi için getirilmiş bir zırhtır. Yoksa milletvekillerimizin özgürce suç işlemesi ve hiç kimsenin suçu görmemesi, duymaması ve bir şey yapmaması anlamında bir zırh kesinlikle değildir. Milletvekillerinin suç işleme hakkı ve özgürlüğü yoktur. Kim suç işlerse, bizim hukukumuzda onun karşılığı vardır. Ve o karşılık mutlaka günün birinde onu bulacaktır. Parlamentoda bunlar kaldırılırsa ondan sonra yargılama süreci başlayacaktır. Zaman zaman Türkiye'de, zaman zaman bu konuda değişik kararlar aldı. Önümüzdeki süreç içerisinde bu konular da geldiğinde elbette meclis, gerekli değerlendirmede bulunacaktır."