Müthiş Benzin Zammı İddiası!

Müthiş Benzin Zammı İddiası!
Yapılan 15 kuruşluk benzin zammı ardındaki şok gerçek ortaya çıktı. Zammı bilerek seçim sonrasına bıraktılar!Genel seçimlerin hemen ardından benzine yapılan 15 kuruşluk zammın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile...

Yapılan 15 kuruşluk benzin zammı ardındaki şok gerçek ortaya çıktı. Zammı bilerek seçim sonrasına bıraktılar!

Genel seçimlerin hemen ardından benzine yapılan 15 kuruşluk zammın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile akaryakıt sektörü arasındaki gizli pazarlıktan kaynaklandığı iddiası ortaya atıldı. İddiaya göre, seçim öncesinde yapılması gereken zamlar AKP’nin oy kaybına yol açmaması için bekletildi, bunun faturası ise fazladan zam olarak vatandaşa çıktı.

Akaryakıt sektörü ve EPDK içerisinde dillendirilen iddialara göre EPDK, akaryakıtta ihtiyaç duyulan zammın biriktirilmesi ve seçim sonrasına bırakılması için sektörle üstü örtülü, sözlü bir uzlaşma sağladı. EPDK’dan gelen isteği zorunlu olarak kabul etmek durumunda kalan akaryakıtçılar akaryakıt zammını gündemlerinden tamamen çıkardı. Seçimler tamamlanıp oy kaygısının ortadan kalkmasıyla birlikte ise “ödül” niteliğinde yüksek zammın önü açılmış oldu. EPDK kaynakları, anlaşma sayesinde sektöre ihtiyacın daha üzerinde zam yapma imkanı verildiğini, ‘köpük zam” ile birlikte benzin fiyatının 15 kuruş birden arttığını söylediler.

EKONOMİK GEREKÇE YOK

EPDK kaynakları, 15 kuruşluk yüklü zammı gerektirecek gerçekçi bir ekonomik nedenin olmadığını belirtirlerken, bağımsız olması gereken kurumun siyasi bir tutum sergilediği izlenimi oluştuğunu söylediler. Kaynaklar, “15 kuruşluk zam nereden kaynaklanıyor? Ham petrol fiyatları mı arttı? OPEC üretimi düşürme kararı mı aldı? Aksine petrol fiyatları bu zammı gerektirecek düzeyde artmadığı gibi OPEC üretimi kısmama kararı aldı. Bir tek dolarda kalıcı olmayan bir hareketlilik oldu, o kadar” dediler. EPDK kaynakları şu teknik değerlendirmeleri yaptılar:

BORSAYA NİYE BAKILMADI

“Dolar kuru seçimin ertesi günü arttı, daha sonra da yeniden düşmeye başladı. EPDK normalde dolardaki ani iniş ve çıkışların akaryakıt fiyatlarına yansıtılmasına izin vermez. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde baz alınan İtalyan Genova borsasındaki 5 günlük dolar ortalamalarına bakarak sektörün talebi değerlendirilir. Pazartesi artıp sonra gerileyen dolar kuru fiyata yansıtılamaz. Çünkü seçim sonrası 5 günlük ortalama fiyat henüz gelmedi. Bu pek alışık olmadığımız bir durum. Normalde EPDK 15 kuruşluk zammın birden yapılmasını istemez, 9-10 kuruş seviyelerine çekilmesini isterdi. Sanki zam için gizli bir mutabakat yapılmış izlenimi veriyor.”

ZAM SİLAH OLABİLİR

Öte yandan, tek parti iktidarını halka daha iyi kabul ettirmek için AKP’nin akaryakıt zamlarını bir anlamda silah gibi kullanabileceği de konuşuluyor. EPDK’nın zam konusunda sektörün elini rahat bırakıp akaryakıt zamlarının önünü açabileceği, bu sayede hem benzin zamları hem de tetikleme zam ve enflasyonla halkta tek parti talebinin oluşturulacağı da iddia ediliyor.