Mimar Sinan Yapısıydı! 2 Milyon Dolar Bedele Alıcısını Bekliyor

Mimar Sinan Yapısıydı! 2 Milyon Dolar Bedele Alıcısını Bekliyor
Mimar Sinan’ın ölmeden önce yaptığı eserler arasında yer alan Ayakapı Hamamı satışa çıkarıldı. Yıllarca hamamın yanı sıra kereste deposu olarak da kullanılan tarihi yapı şimdilerde çökme tehlikesiyle de karşı karşıya 2 milyon dolar bedelle alıcısını bekliyor.

Mimar Sinan yapısı tarihi Ayakapı Hamamı, bakımsızlıkla gündemde. Fatih’te, 2. Selim’in eşi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1582 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Ayakapı Hamamı, 2 milyon dolara satışa çıkarıldı. Çürümeye yüz tutan hamama, çökme tehlikesi nedeniyle kum çuvallarıyla perdeleme yapıldı.

Haliç manzarasına hakim bir konumda bulunan Ayakapı Hamamı, 67 yıl önce özel mülk haline getirildikten sonra kaderine terk edilmiş durumda. Hamamın duvarlarına tabela ve ilanlar asıldı. Hamamın üst bölümünde çalılar, ağaçlar ve çatısındaki tahribatın yanında alt bölümde çöpler birikti. Hamamın ana giriş kapısı ise kum çuvallarıyla kapatılmış durumda. 442 yıllık eser, 2 yıl önce 33 milyon liraya satışa çıkarılırken, bugünkü fiyatı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi.

Tarihçi Mehmet Dilbaz, özel mülk statüsündeki bu eserin sahipsiz bırakılmasını eleştirirken, kültürel mirasın somut adımlarla korunması gerektiğini vurguladı. Dilbaz, “Bu yapı tamir edilmezse en fazla 20-25 yıl içerisinde çökecek ve bu yapı çöktükten sonra ayağa kaldırma şansınız olmayacak” ifadelerini kullandı.