Medyaya Google engeli TBMM gündeminde: Haber alma hakkı tehdit altında
Dünyanın en büyük arama motoru Google'ın Türkiye’nin haber listelemelerine ilişkin algoritmasını değiştirmesinin sonrasında pekçok medya kuruluşunun haber trafiğinde azalma yaşanıyor. Yaşananların ardından Halkın haber alma özgürlüğünün tehdit altında olduğunu ifade eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Sevilay Çelenk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.
“EKONOMİK VARLIĞI TEHDİT ALTINDA”
Çelenk, soru önergesinin gerekçesinde, "Son dönemde Türkiye'deki bağımsız medya kuruluşlarının özellikle Google platformlarında, ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ sekmelerinde görünürlüklerinin ciddi şekilde azalması, bu kuruluşların dijital trafiğinde yüzde 60 ila yüzde 80 oranında bir düşüşe neden oldu. Bu gelişmenin bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ekonomik varlığını tehdit etmektedir" ifadelerini kullanırken "Bu durum, basın özgürlüğü ve yurttaşların haber alma hakkı açısından ciddi endişeler yaratmakta ve bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ekonomik varlığını tehdit etmektedir. Aynı içeriklerin bağımsız medya kuruluşlarında düşük trafik alırken büyük medya kuruluşlarında yüksek trafik görmesi, bu müdahaleyi şüpheli hale getirerek sorgulanmasına yol açmakta ve medyada tekelleşme riskine dair ciddi endişeleri beraberinde getirmektedir." açıklamasında bulundu.
“ŞEFFAFLIK VE HESAP VERİLEBİLİRLİK İLKELERİNDE EKSİKLİKTİR”
Çelenk ayrıca, "Google Türkiye temsilciliğinin bu trafik düşüşlerine ilişkin ne kamuoyuna ne de etkilenen medya kuruluşlarına herhangi bir açıklama yapmaması, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri açısından büyük bir eksikliktir" söyleminde bulunarak yaşananlara tepki gösterdi.
“HERHANGİ BİR İNCELEME YAPILDI MI?”
Google trafiğinde yaşanan düşüş nedeniyle bağımsız gazetecilik yapan kuruluşların reklam gelirlerinin de azalacağına dikkat çeken Çelenk, yetkilileri harekete geçmeye çağırdı ve “Türkiye’de faaliyet gösteren bağımsız medya kuruluşlarının, özellikle Google platformlarında ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ gibi alanlarda görünürlüklerinin azalmasına neden olan algoritma değişiklikleri hakkında bilginiz var mıdır? Bu konuda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?” ifadelerini kaydetti.
Çelenk, açıklamasının devamında, “Bağımsız medya kuruluşlarının Basın İlan Kurumu'ndan (BİK) ilan alabilmesi için belirli tıklanma ve okunma oranlarını sağlaması gerekiyor. Google’ın bu uygulamasının, bu kriterleri karşılamayı da zorlaştıracağını belirten Çelenk, “Bu trafik kaybı ve görünürlük sorunu nedeniyle mağduriyet yaşayan medya kuruluşlarının yetkilileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinlemek ve çözüm yolları geliştirmek için bir planınız var mı?” sorusunu yöneltti.
Google Türkiye temsilciliğinin bu trafik düşüşlerine ilişkin ne kamuoyuna ne de etkilenen medya kuruluşlarına herhangi bir açıklama yapmamasını da eleştiren Çelenk, “Google Türkiye temsilciliğiyle bağımsız medya kuruluşlarının trafik kaybı ve görünürlüğünün azalmasıyla ilgili bir görüşme yapılmış mıdır? Bu konuda tarafınıza temsilcilikten herhangi bir bilgi veya açıklama iletilmiş midir?” ifadelerini kaydetti.
“YEREL BASIN DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
Google’daki trafik düşüşü, sadece bağımsız medyayı değil, yerel basının da trafiğini ciddi şekilde azalttı. Bu durumun devam etmesi halinde bağımsız medyanın büyük sorunlar yaşayacağını belirten Çelenk, “Bu süreç, bağımsız gazetecilik yapan medya ağlarının yanı sıra yerel basını da olumsuz etkileyerek ekonomik sürdürülebilirliklerini ciddi şekilde tehlikeye atmaktadır” açıklamasını yaptı.
Çelenk'in TBMM Başkanlığı'na bugün sunduğu soru önergesinde şu sorular yer aldı:
Türkiye’de faaliyet gösteren bağımsız medya kuruluşlarının, Google platformlarında ‘Google Haberler’ ve ‘Keşfet’ sekmelerinde görünürlüklerinin azalmasına neden olan algoritma değişikliği hakkında yetkililerin bilgisi var mıdır? Bu konuda herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
Trafik kaybı ve görünürlük sorunu nedeniyle mağduriyet yaşayan medya kuruluşlarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinlemek ve çözüm yolları geliştirmek için bir planlamanız var mı?
Google Türkiye temsilciliğiyle, bağımsız medya kuruluşlarının trafik kaybı ve görünürlük azalmasıyla ilgili bir görüşme yapılmış mıdır? Bu konuda temsilcilikten tarafınıza herhangi bir bilgi veya açıklama iletilmiş midir?
Dijital medya kuruluşlarının Google ve benzeri platformlarda adil bir şekilde temsil edilmesini sağlamak için bir düzenleme veya protokol planlanmakta mıdır? Bu konuda tarafınızca bir çalışma yürütülmekte midir?
Halk TV'ye dijital sansürü Bengü Şap Babaeker anlattı: Google tanrıcılık oynuyor
Google halktv.com.tr'ye sansüre devam ediyor. Dinçer Gökçe: Tam da iktidarın istediği oluyor