Mazbata nedir? Mazbata ne zaman teslim edilir? Mazbata kimlere verilir?

Mazbata nedir? Mazbata ne zaman teslim edilir? Mazbata kimlere verilir?
Belediye başkan adaylarının talepleri ile sıkça duyulan mazbata, pek çok insan tarafından aratılmaya başlandı. Peki mazbata ne zaman verilir? Mazbata nedir? Detaylar haberimizde...

Yerel Seçimlerin ardından en fazla gündeme gelen konulardan biri mazbata oldu. Özellikle belediye başkan adaylarının talepleriyle adı sıkça duyulan mazbata, pek çok vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı.

Mazbata nedir? Mazbata kimlere verilir?

Osmanlıcada "tutanak" anlamına gelen mazbata; Cumhurbaşkanlığı seçimleri, genel seçimler ve yerel seçimlerde halkın en fazla oyunu alarak görev almaya hak kazanmış kişilere veriliyor.

Ayrıca Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay gibi resmi kurumlarda seçilmiş kamu görevlileri de, mazbata alıyor. 

2-191.jpg

MAZBATA NE ZAMAN VERİLİR?

Son günlerde yerel seçimlerin ardından gündemi meşgul eden mazbatalar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimi kazanan adaylara veriliyor. Yerel Seçimlerde mazbatalar İl Seçim Kurulları tarafından teslim ediliyor.

Yerel ve genel seçim farketmeksizin herhangi bir itiraz olmadığı taktirde, kazanan adaylar mazbatalarını birkaç gün içinde alıyorlar. Ancak itirazın olduğu durumlarda İlçe Seçim Kurullarında başlayan ve duruma göre Yüksek Seçim Kurulunda sona eren itiraz sürecinin sonrasında  mazbatalar, kazandığı kesinleşmiş olan adaya teslim ediliyor. 

 

Etiketler :