Marketlerdeki yanıltıcı görsellere yasak geliyor

Marketlerdeki yanıltıcı görsellere yasak geliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yeni düzenlemesine göre artık "köy", "geleneksel" gibi ifadeler etiketlerde kullanılamayacak. Vegan ve vejetaryen ürünlerin açıkça belirtilmesi gerekecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda işletmelerinin uyması gereken kurallara düzenleme getirdi.

'Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’nda yapılan güncelleme ile artık etiketlerde yanıltıcı ifadeler, görseller ve terimlerin kullanımının sınırlandırıldığı açıklandı.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan bilgilere göre, etiketlerde yer alan marka, gıdanın adı, görseller ve ifadeler, ürünün doğası, kimliği, özellikleri veya bileşimiyle ilgili yanlış çağrışımlara yol açmayacak.

MARGARİNDE TEREYAĞINI ANDIRACAK ŞEYLER KULLANILMAYACAK

Örneğin, margarin etiketlerinde tereyağını andıracak süt, yayık veya güğüm gibi görseller olmayacak. Benzer şekilde, zeytinyağı dışındaki bitkisel yağlarda, zeytin ağacı ya da zeytin görselleri kullanılmayacak ve "zeytinyağı tadında" gibi ifadeler yasaklanacak.

PEYNİR AROMASI VARSA 'PEYNİRLİ' YAZILMAYACAK

Gıda işletmecilerinin ad ve ticari unvanları etiketlerde aynı puntoda yazılacak. Örneğin, bir üründe sadece peynir aroması kullanılmışsa "peynirli" ifadesi yerine "peynir aromalı" yazılması zorunlu hale getirilecek. Ayrıca, sütlü buz veya bitkisel yağlı sütlü buz haricindeki ürünlerin etiketlerinde hayvan görsellerine yer verilmeyecek. Endüstriyel üretim yapılan gıdalarda "ev yapımı" ifadesi kullanılamayacak.

KÖY, EV, GELENEKSEL, ÇİFTLİK VE YÜZDE 100 İFADELERİ KULLANILAMAYACAK

Süt ve süt ürünlerinin etiketlerinde "köy", "ev", "geleneksel", "çiftlik" ve "yüzde 100" gibi ifadeler kullanılmayacak. Kahve karışımlarında, eğer ürün yalnızca kahve içeriyorsa “yüzde 100 kahve” ifadesine izin verilecek. Yer fıstıklı baklavalar yalnızca "yer fıstıklı" olarak adlandırılacak, "fıstıklı" ifadesi kullanılmayacak. Kebap yanında yoğurt servis ediliyorsa bu durum "yoğurtlu kebap" şeklinde belirtilecek.

VEJETARYEN VE VEGAN ÜRÜNLER AYRI GÖSTERİLECEK

Vejetaryen ve vegan ürünlerin reklam, tanıtım ve sunumu, hayvansal ürünlerin yerine geçecek bir algı yaratmaktan kaçınmayı amaçlayacak. Toplu tüketim alanlarında, menülerde veya dijital platformlarda bu ürünlerin uygunluğu açıkça yazılacak.

UYUM SÜRESİ İÇİN TARİH VERİLDİ

Gıda işletmecileri, yeni düzenlemelere 31 Aralık 2026’ya kadar uyum sağlamak zorunda olacak. Bu tarihten sonra kurallara uygun olmayan ürünler piyasada satılamayacak.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi