Laboratuvarlara denetim: 201 laboratuvarın yetkisi iptal edildi

Laboratuvarlara denetim: 201 laboratuvarın yetkisi iptal edildi
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aynı toprakların farklı laboratuvarlarda farklı sonuçlar vermesine ilişkin iddiaları Bakan Pakdemirli'ye sordu. Pakdemirli, denetim sonrası 201 laboratuvarın yetkisinin iptal edildiğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ‘Çiftçi Kayıt Sistemine birçok çiftçinin kayıtlı olmadığına ve aynı toprakların ayrı laboratuvarlardan farklı analizlerin çıkması iddialara ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi. Soru önergesini cevaplayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş 211 adet tarımsal amaçlı toprak analizi yapan laboratuvarın faaliyette olduğunu ve mevzuatlara aykırı işlem yapan 201 laboratuvarın yetkisinin iptal edildiğini ifade etti.

Birgün'de yer alan habere göre, CHP Milletvekiline yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ekim 2019 tarihi itibariyle Ülkemizde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısını 2 milyon 264 bin 90 olarak açıkladı. 2017 üretim sezonunda 80 bin analiz için 3,2 Milyon TL toprak analizi desteği verildiğini belirtti.

Laboratuvarlara denetim

Uygunsuz analiz yapan yaklaşık 201 adet laboratuvarın yetkisinin Bakanlıkça iptal edildiğini açıklayan Bakan Pakdemirli, “Mevzuatlara aykırı olarak işlem yapan laboratuvarlara yönelik Bakanlığımıza yapılan ihbar, şikâyet ve dilekçeler, en kısa zamanda yerinde denetim yapılarak, gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin yarısı ÇKS'ye kayıtlı değil

CHP’li Gürer konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2,8 milyon iken, 2010 yılında 2,3 milyona geriledi. ÇKS’ye dahil olanlar çiftçi miktarının yüzde 50’sini oluşturuyorlar. Kayıtlı olmadan çiftçilik yapan binlerce çiftçi var. TARSİM’den sigorta da yaptıramadıkları için mevsimsel sorunlar nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan çiftçi sayısı da ciddi boyutta. Türkiye’de bugüne kadar 1927, 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında olmak üzere toplam 7 adet Genel Tarım Sayımı uygulanmıştır. Bunlardan en sonuncusu olan 2001 Genel Tarım Sayımı uygulamasından sonra sayım yapılmamaktadır. Bu bağlamda kayıt dışı kalan çiftçi tam olarak bilinememektedir. ÇKS’ne kayıtlı olmayan çiftçilerin desteklenmemesi, verim düşmesine neden olmaktadır. ÇKS sisteminin bu bağlamda incelemeye alınması da yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :