Kuzey Kıbrıs’ın muhalif kanalı karartıldı

Kuzey Kıbrıs’ın muhalif kanalı karartıldı
Kuzey Kıbrıs'ın muhalif televizyonlarından Kanal SİM'in yayınları 1 Ocak’ta sonlandırıldı. KKTC Hükümeti’nin yerel kanallara desteğini çekmesi üzerine TÜRKSAT'ın astronomik uydu kirasını ödeyemeyeceklerini açıklayan Kanal SİM yöneticileri, ekranları karartılsa da susmayacaklarını ve bu süreçte dijital mecralar üzerinden halka ulaşmaya çalışacaklarını belirttiler.

Türkiye'de iktidar başta Halk TV olmak üzere muhalif yayınları baskı ve para cezalarıyla susturmaya çalışırken benzer bir olay da Kuzey Kıbrıs'ta meydana geldi. Kanal SİM'in sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada, ülkedeki karasal yayın tekelinin devlet tarafından GSM operatörlerine verildiğim belirtildi. Açıklamada, yeni bir TV mecrası devreye sokulacağı sözünün hükümetçe tutulmadığı vurgulanarak şöyle denildi:

"Bizim mücadelemiz toplumsaldır. İlkeli yayıncılık, insan hakları, demokrasi ve ifade özgürlüğüdür. Biz yolumuzdan ve kurulduğumuz gün topluma verdiğimiz sözden vazgeçmedik. Sözünü tutmayanlara, konunun ifade özgürlüğüne karşı ekonomik bir tehdit olduğunu hatırlatmak isteriz. Demokrasiye, insan haklarına ve ifade özgürlüğüne inanan tüm kesimlerle bu yolu birlikte yürüyeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.”

Karar tepki çekti

BirGün'den Attila Aşut'un haberine göre KKTC’de ilerici/demokratik kesimlerin sesi olan ve özellikle Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile iktidar partisi UBP’ye sert muhalefetiyle tanınan Kanal SİM’in ekonomik zorlamalarla susturulmak istenmesi, ülkedeki solcu partiler, sendikalar ve meslek örgütlerince tepkiyle karşılandı.

Cumhuriyet Meclisi’nde konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, 'çok parası olanın yayın yapabileceği bu düzenin demokrasinin katli olduğunu' belirterek "Bu konunun peşini bırakmayacağız” dedi.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :