Köy muhtarı: İkinci çığa kepçe sesi neden oldu
Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'ın haberine göre, Van Bahçesaray’da 41 kişinin yaşamını yitirdiği çığ felaketinin yaşandığı bölgeye en yakın köylerden biri olan ve arama kurtarma çalışmalarına ilk desteğe giden Yukarı Narlıca köyünün muhtarı, yetkililerin söz konusu bölgenin çığ bölgesi olduğunu bildiklerini ancak bugüne dek herhangi bir önlem almadıklarını söyledi. Sadi Kaplan, “En son geçen sene, yine şubat ayında çığ olmuştu. 5 Şubat’ta minibüsteki iki kayıp kişiyi arama çalışmaları devam ederken orada bekleyen insanlara ve görevlilere, ‘çığ tekrar gelebilir’ dedik. ‘Yok. Bir kere çığ düştü. Daha artık gelmez’ dediler. Bana göre son yaşadığımız olayda yaşanan ikinci çığ felaketinin nedeni orada bulunan büyük kepçenin çalıştırılması ve sesiyle oldu” iddiasında bulundu.
Kepçe neden oldu
Kendisinin, ilk çığın altında kalanları kurtarmak için alana gittiğini ve arama kurtarma ekipleriyle beraber çalıştığını anlatan Yukarı Narlıca köyü muhtarı Kaplan, şu açıklamalarda bulundu:
“Daha sonra 5 Şubat günü köyümüzün karakol komutanı ‘Buradan uzaklaşın, tekrar çığ düşebilir’ dedi. Ben de köylüleri toplayıp ‘Görevlilere ekmek, peynir vs. almak için köye gidelim’ dedim. Tam köyün içine vardık, ‘İkinci çığ düştü, herkes çığ altında kaldı’ dediler. Tekrar çığ bölgesine gittik. İkinci çığın altında kalarak şehit olan 3 asker de bizim köydeki karakolda görev yapıyordu. Köyden, Çatak bölgesinden, Van’dan birçok yerden gelenler vardı. Köye ekmek almaya gitmeseydik biz de çığ altında kalmış olurduk. Kayıp olan iki kişi için yoldan dereye inmek amacıyla yeni bir yol açacaklardı, kepçenin çalıştırılmasıyla tekrar çığ oldu. Çığ bölgelerine tünel yapılmalı, yoksa her zaman böyle afetler olur. En azından muhtar olduğum günden beri hiç kimsenin buraya gelip herhangi bir kontrol yaptığını görmedim, duymadım.”
4 saat mahsur kaldık
Daha önce de aynı bölgede çığ olduğunu ve geçen yıl da çığ düştüğünü, derenin diğer tarafında 4 saat mahsur kaldıklarını ifade eden muhtar Sadi Kaplan, “Çığ düşen bölgeye 3 km. mesafede olan Karabet Geçidi var. Geçit olduğu için o bölgeye çığ düşmüyor. Çığ, facianın yaşandığı yer ile Bahçesaray tarafındaki bir yere düşüyor. Buralara tünel yapılmadı. Facianın yaşandığı yere sadece asfalt yapıldı” dedi.
Müjde dediler iki yıl geçti
Her yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle aylarca yolları kapanan Van’ın Bahçesaray ilçesi için 2018 yılında iki tünel yapılacağı söylemi havada kaldı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın Şubat 2018’de “dev tünel projesi” olarak duyurduğu projeyle Gevaş-Bahçesaray yoluna 9 kilometre uzunluğunda iki tünel yapılacağı, proje kılavuz planının çok kısa sürede Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını, Gevaş-Bahçesaray arasındaki mesafenin 100 kilometreden 29 kilometreye ineceğini söylemişti. Cumhuriyet’e konuşan Van Karayolları Müdürlüğü’nden bir yetkili ise projenin zemin çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.
Önlem alınmadı felaket geldi
Van Barosu, çığ felaketinin ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Van - Bahçesaray yolu yılın büyük bir bölümünde yolların kar nedeniyle kapalı olması nedeniyle bugüne kadar yapılan yol çalışmalarının da yeterli olmayacağı tüm kişi ve kurumlarca sürekli belirtilmiş, ancak ülkenin birçok yerini tünellerle donatan yöneticiler kalıcı ve etkili çözüm yollarını bu yol güzergâhı için üretememiştir.
Açıklamada arama kurtarmanın da ehil ellerce koordine edilmediği belirtildi.
Bir an önce tünel yapılmalı
Aşağı Narlıca köy muhtarı Sülhattin Aktaş, “Birkaç yıl evvel yol genişletildi. Hatırlıyorum da büyüklerimiz, ‘Keşke yolu derenin diğer tarafına alsaydılar. Orada çığ düşmüyor’ diyordu. Çığın düştüğü yerde bir çalışma yapılmadı, olsaydı bir haberimiz olurdu. Her şey ortada. Bir an önce oraya bir tünel yapılmalı” diye konuştu.