CHP'den aile hekimi açıklaması. Memişoğlu'nu istifaya çağırdı

CHP'li Şahbaz, aile hekimlerini iş bırakma eylemine götüren Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği hakkında konuştu.

Aile hekimleri, Sağlık Bakanlığının yeni Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi talebiyle 5-7 Kasım günlerinde iş bırakma eylemine gitti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında aile hekimlerinin yönetmelik sorununu gündemine aldı.

MEMİŞOĞLU'NU İSTİFAYA ÇAĞIRDI

Yenidoğan çetesi üzerinden Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nu eleştirerek konuşmasına başlayan Şahbaz, dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürü olan Bakanı Memişoğlu'nu istifaya çağırdı. Aile hekimleri ile ilgili yürürlüğe giren yönetmeliğin özlük haklarını kısıtladığını ifade eden Şahbaz, yönetmeliğin aile hekimleri için eziyet olduğunu söyledi.

Zeliha Aksaz Şahbaz aile hekimi yönetmeliğine ilişkin şöyle konuştu:

"BAKANLIK EZİYET YÖNETMELİĞİYLE BEZDİRİYOR"

Çıkarılan yeni yönetmelikle aile hekimlerimizin özlük hakları kısıtlanmakta, iş güvenceleri tamamen ortadan kaldırılmakta ve ücretleri büyük yaptırımlarla kısıtlanarak verilmeye çalışılmaktadır. 1'inci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerini büyük bir fedakarlıkla yürüten aile hekimlerimizi, Sağlık Bakanlığı şimdi de eziyet yönetmeliğiyle bezdirip çalışamaz hale getirmeye çalışıyor. Bu yönetmelik bir hizmet yönetmeliği değil, adeta aile hekimlerinin aldığı ücreti budamak üzere oluşturmuş bir maddeler bütünüdür.

"96 SAATTEN AZ NÖBET TUTANA ÜCRETTEN KESİNTİ"

Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının belirsizliğe mahkum eden performans kriterleri; belirsizlik, her sözleşme döneminde neye göre belirleneceği belli olmayan sözleşmenin yenilenmeyeceği korkusu da güvencesizlik yapmaktadır. Bu durum hukukun en temel ilkelerinden olan belirlilik ilkesine aykırıdır.

Aile hekimlerini vatandaşla karşı karşıya getiren antibiyotik, ağrı kesici, mide koruyucu gibi ilaçların ortalamanın üzerinde reçete edilmesi, hastanın hekim sayısının 7'nin üzerine çıkması ya da aile hekimine 6 aydan daha az başvuru gibi durumlarda ücret kesintisiyle cezalandırılan aile hekiminin ücretini, yine ortalama hasta memnuniyeti üzerinden şekillendiren bir yönetmelikle karşı karşıyayız. Bu yönetmelik, aile hekimlerine entegre hastanelerde 96 saatten az nöbet tutma durumunda ücretten kesinti yaparak çalışmanın insani koşullarını göz ardı etmektedir.

"AİLE HEKİMİNİ ŞİDDETTEN KİM KORUYACAK"

Hekim, hastasına rahatça ilaç yazamayacaktır. İlaç reçetesi edilemediği takdirde ortaya çıkan hasta memnuniyetsizliği sonucunda yine aile hekimi cezalandırılmış olacaktır. Yani her halükarda hekim cezalandırılacaktır.

Hastasına ihtiyaç duyulan ilacı yazamayan aile hekimini, sağlıkta şiddetten kim koruyacaktır? Sağlıkta şiddeti tırmandıracak bu yönetmelik, korumasız haldeki aile hekimi ve sağlık çalışanlarımızı bir kez daha hedef haline getirecektir.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)