Koronavirüs salgınında dünya ve Türkiye'de son durum

Koronavirüs salgınında dünya ve Türkiye'de son durum
Koronavirüs salgınında dünya ikinci dalgayı konuşuyor. İşte dünyada ve Türkiye'de salgına ilişkin dünden bugüne aktarılanlar...

halktv.com.tr Haber Merkezi

Salgını nispeten kontrol altına almayı başaran birçok ülkede, normalleşme süreçlerinin ardından vakalar yeniden artmaya başladı. Dünya genelinde 18,7 milyonu aşan koronavirüs vakalarına karşın, 704 bin 493 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Üç ülkede dünkü vaka artışları dikkat çekiciydi. ABD’de bir günde 54 bin 504 yeni vaka tespit edilirken, 1362 kişi yaşamını yitirdi. Böylece toplam vaka sayısı 4 milyon 918 bin 420’ye yükseldi. Toplam can kaybı ise 160 bin 290’a çıktı. Brezilya’da ise 56 bin 411 yeni vaka tespit edildi, 1394 kişi yaşamını yitirdi. Toplam vaka sayısının 2 milyon 808 bin 76 olduğu ülkede, toplam can kaybı 96 bin 96’ya yükseldi. Hindistan’da ise 51 bin 282 yeni vaka tespit edildi, 849 kişi yaşamını yitirdi. Ülkedeki toplam vaka sayısı 1 milyon 906 bin 613’e, toplam can kaybı ise 39 bin 820’ye yükseldi.

Avrupa'da ikinci dalga korkusu

Avrupa yeniden koronavirüs kabusunu yaşıyor. Salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya’da dün 5 bin 760 yeni vaka tespit edildi. Birçok Avrupa ülkesi, bir turizm ülkesi olan İspanya’ya giriş çıkışlarda kısıtlamalar getirmeye başladı.

Fransa’da ise bir ara 400’lere kadar düşen günlük vaka sayıları yeniden yükseldi. Ülkede dün 1039 yeni vaka tespit edildi.

Salgını neredeyse tamamen kontrol altına almış olan Japonya’da ise vaka sayıları tırmanıyor. Ülkede dün 1171 yeni vaka tespit edildiği duyuruldu.

Almanya'da 'gurbetçi' alarmı

Türkiye’ye tatile gidip tekrar Almanya’ya dönen gurbetçilerden yüzde 2,5’inde koronavirüs tespit edildi. Havaalanında yapılan Covid-19 testlerinde, 5 bin yolcudan 51’i pozitif sonuç verdi. Almanya, 100 binde 50 standartını belirlemişti ancak bu oran belirlenen standartın 20 katına tekabül ediyor. Bu nedenle Almanya, Türkiye’den dönen herkese havaalanında test yapma uygulamasına gidecek.

Türkiye'de son durum

Türkiye'de ilk dalgayı atlatamadan vakalar yeniden yükselmeye başladı. 11 Mayıs'ta AVM'lerin açılması ve 1 Haziran'da hızlı bir normalleşme süreci sonrası, vakalar artmış ancak daha sonra yavaş yavaş azalmaya başlamıştı. Son iki haftada ise vaka sayıları yeniden artış eğilimine girdi. Dün açıklanan koronavirüs tablosunda, vaka sayılarının kritik eşik olarak nitelendirilen 1000'in üzerine çıktığı görüldü.

Yoğun bakım ve hastane doluluğu

Türkiye’de birçok kentte hastane doluluğu endişesi yaşanıyor. Ankara’daki tüm hastanelerin yarısı koronavirüs hastaları için ayrıldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu kentlerinde yoğun bakım ünitelerinin ve hastane yataklarının dolduğuna dair uyarılar geliyor.

Türk Tabipler Birliği (TTB), dün yaptığı açıklamada yalnızca Ankara’da günlük 900 civarında koronavirüs olgusu tespit edildiğini duyurmuştu.

Etiketler :