Kanal İstanbul gerçekleri: Kanala yapılacak 11 köprü için 11 ayrı ÇED raporu gerekiyor

Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Halk TV'de Can Coşkun ile Gündem Özel'de Kanal İstanbul gerçeklerini açıkladı. Tolunay, projenin birçok etkisinden bahsederken kanal üzerine yapılacak her bir köprü için ayrı ÇED raporu gerektiğini belirtti.

Halk TV'de Can Coşkun ile Gündem Özel'e konuk olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Kanal İstanbul gerçeklerini anlattı. Projenin birçok çevreye olumsuz etkilerinden bahseden Tolunay, kanal için hazırlanan ÇED raporunun yetersiz olduğunu bununla beraber kanal üzerine yapılacak 11 körpünün her biri için ayrı ÇED raporlarının hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Terkos Gölü'yle ilgili ise, Karadeniz'de dolgu yapılacak alan sebebiyle her gün binlerce kamyonun, onlarca ton hafriyatı taşıyacağı ve dökeceği, bunun da İstanbul'un büyük bir kısmının su ihtiyacının karşılandığı Terkos Gölü'ne kum yağdıracağını söyledi.

ÇED raporuna göre hava ölçümünün yalnızca bir gün yapıldığını belirten Tolunay, bir yıl boyunca sürekli yapılması gerektiğini ifade etti. Öte yandan 45 kilometrelik kanal yatağına ilişkin su örneklerinin 9-10 yerden alındığını belirten Tolunay bu sayının da yetersiz olduğuna dikkat çekti.