Kahveci: Merkez bankası başkanları mevsimlik işçi, mevsim bitince o da gider
Karar gazetesi ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, Halk TV'de İpek Özbey ile Gündem Özel'e konuk oldu. Kahveci, "Türkiye'de alt gelir grubu, üst gelir grubu bir de orta grup vardır. Türkiye'nin yüzde 5'i cebine bakar. Ortada kalan yüzde 35-40 işte onun canı çıksın. 2010 yılında beri getirilen vergilerin hepsi orta sınıf vergisidir. Vergi baskısı uyguluyor... " dedi.
Kahveci'nin satırbaşları şöyle oldu:
'Merkez Bankası Başkanı yakında görevden gider'
Bizim Merkez Bankası Başkanlarımız mevsimlik işçi biliyorsunuz. Mevsimleri bitince görevleri de bitiyor. 4 yıldır 4 başkan gitti. Dün Merkez Bankası Başkanı'nın açıkladığı şeyler Cumhurbaşkanının çok hoşuna gidecek şeyler değildi. Enflasyon tahminini yukarı çekti, yıl sonuna kadar faiz indirimi yok dedi falan. Cumhurbaşkanı bir ay önce TRT'ye çıkıp telefon açtım demişti. Biraz sanki Cumhurbaşkanı ile Merkez Bankası arasındaki hatlarda kopukluk var.
Şahap bey önceden köşe yazısı yazarken yazdıkları ile dünkü açıklamalarının arasında hiçbir bağ yok. Onun için dedim gider. O köşe yazıları ile geldi şimdi gider. Dün aslında Merkez Bankası Başkanı enflasyonun yüzde 30'nun üzerinde olduğunu ağzından kaçırdı ama bu TÜİK'e sıçramaz.
Merkez Bankası Başkanının görevden alınması sürpriz değil ki, alıştık buna.
Seçime hazırlık
Bu yılın son çeyreğinde Merkez Bankası faiz indirimlerine başlayabilir. Faiz düşüş süreçlerine ben 'vurgun piyasası' derim. 2019 ortasına bakın faiz düşüş dönemlerinde döviz de düştü. Bir daha deneyecekler bunu seçime hazırlık için. Çünkü ekonomiyi şişirmek, tekrar balon yapmak için. 2023-2024'te tekrar kriz. Orta ve uzun dönemde bu yönetim şekli ve kadroları ile devam ederse Türkiye bundan sonra asla ve asla yapısal bir iyileşme yaşayamaz.
'Reform dönemi bitti, Türkiye'nin artık devrim yapması lazım'
Son ekonomik buhranda özellikle lise altı eğitimi krizi oldu. Doğum sayılarına bakıyoruz. 2015'ten bu yana lise altı eğitimde çocuk sayısı hızla düşüyor.
Son ekonomik buhranda 1 milyona yakın üniversite mezunu iş buldu. 2.3 milyon lise altı işini kaybetti. Lise altı mezunlarında çocuk sayısı yüzde 23.5 düşüyor. İş yok çünkü. İş olmadığı için para yok, çocuk yapmıyor. Üniversite mezunlarında ise yüzde 17.5 çocuk sayısı arttı. İş buldu çünkü onlar.
Eğer yönetimde insanların milli, dini duyguları kaşınır ve oranın üzerinden bir yönetim şekli oluşturmaya kalkarsanız o kısa vadede sizi ayakta tutuyor ama orta vadede ülke yıkılıyor.
'Türkiye'nin devrimler yapması lazım, reform dönemi bitti'
Muhalefet açısından, "İktidar gider biz geliriz iktidarın yanlışlarını yapmayız. Liyakat getiririz, biraz da reform yaparız" düşüncesi yetmez. Türkiye'nin devrimler yapması lazım, reform dönemi bitti.
Mesela vergi sisteminin baştan aşağıya değişmesi lazım.
Merkez, enflasyon tahminini yükseltti