Kahve müdavimleri de rahatsız: En azından eldivenle oyun olsun

Kahve müdavimleri de rahatsız: En azından eldivenle oyun olsun
Ankara’nın en eski kahvehanelerinden birini işleten Yelda Özen, en azından 2 kişilik oyunların eldivenle oynanabileceğini söylerken, “Oyundan oyuna fark var. Hepsini kısıtlamak yerine oynatılabilenleri farklı kurallarla açabilirlerdi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme adımlarıyla kahvehaneler açıldı ancak halen oyun oynamak yasak. Ankara’nın en eski kahvehanelerinden birini işleten Yelda Özen, oyun oynanmadığı sürece müşteri gelmeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Aslında biz çok heyecanlanmıştık. Burada temizlikler yaptık ama sonra tekrar oyunların yasaklanmış olması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Biz devlet büyüklerimizi anlıyoruz ama buralarda bazı şeyleri tamamen yasaklamak yerine bazı alternatifler getirebilirler. Bir masada 3 kişi maksimum oturacaksak, 2 kişilik oyunlar. Eldiven giyilebilir. Temizlenmesi, dezenfekte edilmesi gibi. Satranç mesela. Bu baktığınızda oyunda değil beyin sporu. 2 kişilik belki bir tavla. Eldiven zorunluluğu getirebilir. Oyundan oyuna fark var. Hepsini kısıtlamak yerine oynatılabilenleri faklı kurallarla açabilirlerdi.”

'Müşterilerimizi herkesten çok düşünüyoruz'

Okeyin bile eldivenle oynanabileceği vurgulayan Özen, “Bize bıraksalar yaparız. Biz kendi müşterilerimizi herkesten daha çok düşünüyoruz. Aslında bizim müşterilerimiz 65 yaş üstü insanlar” dedi.

600 çay, 30'a düştü

Yaklaşık 1,5 senedir kontrollü açılmak için prova yaptıklarını söyleyen Özen, oyun oynanmadığı için 600 çay satarken, 30 çaya kadar satışlarının düştüğünü belirtti. Özen, kredilerle ayakta kaldıklarını ve pandemi sürecinde ev bile sattıklarını vurgulayarak, “Burası 1971 yılından beri olan bir işletme. Biz çok darbeler gördük, hiçbir zaman bu kadar zorlanmamıştık” diye konuştu.

Özen, müşteri oyun istediğinde de arada kaldıklarını aktararak, şunlar belirtti:

 “Bir noktadan sonra o mantığı oturtamıyoruz. ‘Bir lokantada karşılıklı iki kişi yemek yerken olabiliyorsa, burada da iki kişi satranç da oynayabilir’ diyor müşterilerimiz. Bizim müşterilerimiz evde oturmaktan asosyal olmak üzereler. Gerçekten emekli insanlar, buralarda sosyalleşiyorlardı.”

'Oyun olmayınca iş yok'

Kahvehanenin 3 ocakçısı varken, pandemi nedeniyle bire düşmüş. Kahvehanede yıllardır çalışan Mustafa Kesekler, eskiden dükkanın tıklım tıklım olduğunu ve müşteriyi oturtacak masa bulmakta zorlandığını söyleyerek, “Oyun olmayınca iş yok” dedi.

Kesekler, pandemide evde oturmak zorunda kaldıklarını ve borç alarak geçimlerini sağladıklarını ifade ederek, kendilerinin de ekmeklerinden olmaması için oyun oynamanın serbest bırakılmasını istedi. Kesekler, oyunu kahvehanelerin “bel kemiği” olarak tanımladı.

'En azından kağıt olsun'

Kahvehaneye gelen müşteriler de oyun oynatılmamasından şikayetçi. Bir müşteri, “Neden yasak peki? Kararda açacaklardı. 15-20 senedir ben buraya geliyorum. Oyun olmazsa bir şey olmuyor. Vakit geçiremiyoruz, boşu boşuna geliyoruz. Oyun olmazsa ben gelmem buraya. Okey olursa arkadaşlarla geliyorduk. En azından kağıt olsun” dedi.

Başka bir müşteri de iktidarın bazı işletmelere karşı “husumeti olduğunu” dile getirerek, “Bazı yerlere karşı hükümetin hassasiyeti var. Biz bunu biliyoruz” diye konuştu. Müşteri, oyun olmayınca herkesin evinde çay içtiğini söyleyerek, emekliler için kahvehanelerin sosyalleşme mekanı olduğunu belirtti.

ANKA

 

Etiketler :