iSTANBUL DEPREMİ SON DAKİKA! Yeni imar planı hazırlanıyor... İstanbul'da asma kata yasak mı geliyor? Bodrum kat zorunlu mu?
6 Şubat depremi gözleri olası İstanbul depremine çevirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentteki yapılarla ilgili önlem almaya başladı. İstanbul’u depreme daha dayanıklı hale getirmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesine hazırlanıyor. İSTANBUL DEPREMİ SON DAKİKA! Yeni imar planı hazırlanıyor... İstanbul'da asma kata yasak mı geliyor? Bodrum kat zorunlu mu?
ASMA KATA YASAK MI GELİYOR?
İBB Meclisi’ne sunulan düzenlemeye göre, yeni inşa edilecek yapılarda asma kat olmayacak, 2 kattan fazla katı bulunan yapılara bodrum katı zorunluluğu getirilecek. Düzenlemeyi Milliyet’ten Gülden Çoktan'a anlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, yönetmelik değişikliğinin uzmanlar ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda hazırlandığını söyledi. Önerinin meclisten geçmesi durumunda İstanbul’da 2 kattan fazla katı bulunan yapılarda bodrum katı zorunluluğu getirilecek.
Gökçe şu bilgileri verdi:
“Asma kat, binanın simetrisini bozup kısa kolon etkisi yarattığı için olası bir deprem durumunda binanın oradan çökmesine yol açabilecek etkenlerden biri. Asma kat yapılmasına da depremde kırılganlığı çok yüksek yumuşak kat yapılmasına da müsaade etmeyeceğiz. Zemin katı 4.5 metre yapıp zerine de asma kat yapıyor ve binanın simetrisini bozuyorlar. Bu ülkemizin birçok kentinde çok yaygın. Depremde de gördük ki binaların önemli bir bölümü taşıyıcı sistemine zarar verildiği, alt kattaki dükkân, banka, market, galeri, fırının taşıyıcıya zarar verdiği için çöktü. Bu durum yeni binalarda da görüldü. Onun için biz asma katı yasaklıyoruz.”
BODRUM KAT ZORUNLU MU?
Bodrum katın statik olarak binanın zeminle birleşmesini artıran işlemlerden birisi olduğunu ifade eden Buğra Gökçe, devamında da şunları anlattı:
“İnşaat mühendisleri eğitimlerinde 4 katta bir bodrum kat yapılması tavsiye edilir. Deprem bölgesinde bir çok yapının bodrum katı yok. Temel masrafı yüksek olmasın diye direkt binaya bodrum katı olmaksızın su basmanlı giriş yapıyorlar. Bu da binanın depremde mukavemetini azaltan işlemlerden biri. Bizim bodrum katla ilgili hassasiyetimiz yine binanın temelinin daha düzgün bütünlükte yapılması ve daha kuvvetli temel açılması. Çünkü bodrum katı yaparken bodrum katla beraber perde duvar ve kolonlar çıkılması gerekiyor. İnşaat maliyetlerini arttırdığı için bundan çok fazla memnun olmayıp hemen en kolay yoldan üst kat daireleri yapmayı tercih ediyorlar. Bundan sonra iki katı geçen her bina da bodrum kat yapılması zorunlu olacak. Dolayısıyla temeli kuvvetli, temeliyle zemine daha net bir şekilde yapışan ve devrilme riski az olan yapılar yapılacak. Dört katta bir veya altı katta bir bodrum kat yapılır. Biz, İstanbul’da iki katı geçen her bina da bunu uygulayacağız.”
ASMA KAT NEDİR?
Bina iç yüksekliğinin en az 5,5 metre olduğu yapılarda genellikle zemin kata inşa edilen merdivenle alt alana bağlanan yarım katlara ASMA KAT denir. Ara katların kurulacağı binalarda iç mekân yüksekliğinin en az 2.40 metre olması gerekmektedir.
ASMA KAT ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Asma Katlar inşa edilirken kullanılan malzemeler metal, beton ve ahşap olabilir. Kullanılan malzemeler yapılacak asma katın bulunduğu ortama ve işlevine göre farklılık gösterir. Yapılacak Asma Tavan konumlandırılacağı ortamın mimari bütünlüğünü bozmamak adına, bahsi geçen ortamın yapısına ve döşemelerine uygun olarak dizayn edilmelidir.
Günümüzde birçok asma tavan modeli vardır. Bu modellerden en çok tercih edilenleri ise;
Kolondan destekli asma kat,
Tavandan destek alarak yapılan kat,
Kirişten destek alınarak yapılan asma kat, olarak sıralanabilir.