İş cinayetleri zirve yaptı
İSİG Meclisi verilerine göre, iş cinayetleri temmuz ayında 195’e ulaşarak 2018 yılının en yüksek aylık rekoruna ulaştı. En çok ölüm yine iktidar tarafından teşvik edilen inşaat sektöründe yaşandı. Ölenlerin yüzde 98’inin sendikasız olması dikkat çekti
Sermayenin kâr hırsı ve devletin denetimdeki yetersizliği iş cinayetlerinin her geçen gün daha da fazla yaşanmasına neden oluyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) verilerine göre temmuz ayında en az 195 işçi yaşamını yitirdi. Böylece 2018’in aylık iş cinayeti rekoru da kırıldı.
Yüzde 86’sı ulusal ve yerel basından; yüzde 14’ü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak yapılan araştırmaya göre, ocak ayında en az 144, şubat ayında en az 128, mart ayında en az 129, nisan ayında en az 188, mayıs ayında en az 169 ve haziran ayında en az 150 işçi yaşamını yitirdi. Temmuz ayındaki 195 iş cinayetiyle birlikte Türkiye’de 2018 yılının ilk yedi ayında en az 1103 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş oldu.
Ücretliler çoğunlukta
İSİG Meclisi tarafından yapılan araştırmada dikkat çeken veriler şöyle sıralandı:
»Temmuzda yaşamını yitiren 195 emekçinin 156’sı ücretli (işçi ve memur), 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 8’i kadın işçi, 187’si erkek işçi olurken, kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
7 çocuk yaşamını yitirdi
»3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 7 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, gıda ve inşaat işkollarında gerçekleşti.
»16 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirirken, mülteci/göçmen işçilerin 11’i Suriyeli, 3’ü Afgan, 1’i Iraklı ve 1’i Pakistanlılardan oluştu.
İnşaat can almaya devam ediyor
»Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal, enerji ve gıda işkollarında gerçekleşti. Gerçekleşen iş cinayetlerinin yüzde 29’u inşaat sektöründe oldu. En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük olarak sıralandı. Temmuzda elektrik çarpması nedenli iş cinayetlerinde artış yaşandı.
55 şehirde cinayet
»Temmuzda Türkiye’nin 55 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayetinin gerçekleştiği tespit edildi. En çok iş cinayeti İstanbul, Antalya, Kocaeli, Adana, Ankara, Denizli, Aydın, Düzce, Mersin, Samsun, Urfa ve Tekirdağ’da yaşandı.
Sendikalar işçisini sahiplenmiyor
»Ölenlerin 4’ü (yüzde 2,05) sendikalı işçi, 191 işçi ise (yüzde 97,95) sendikasız. Sendikalı işçiler gıda ve enerji işkolunda yer aldı. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçilerin de olabileceği, buna karşın birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansının bulunmadığı da araştırmada vurgulandı.
Ağustosta da ölümler sürüyor
Adana’da bir geri dönüşüm firmasında çalışan Burak Aşikar isimli işçi, malzemeleri aktarırken düştüğü makinede önceki gece hayatını kaybetti. Adana’nın Merkez Seyhan ilçesi Sarıçam Mahallesi Geri Dönüşümcüler Sitesi’ndeki bir iş yerinde çalışan Burak Aşikar, atık malzemeleri aktardığı geri dönüşüm makinesine düştü. Aşikar’ın düştüğünü fark eden işçiler, makineyi durdurarak 112 Acil Servis ekiplerine bildirdi. Gelen sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede, Aşikar’ın hayatını kaybettiği belirlendi. Yapılan inceleme ve delillerin toplanmasının ardından Aşikar’ın cenazesi Adana Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.
Kaynak: BirGün