İktidardan torba yasaya 'sosyal medya' eklemesi

İktidardan torba yasaya 'sosyal medya' eklemesi
Hükûmet, Covid-19 salgını nedeniyle hazırladığı torba yasa taslağına Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarını da kapsayan düzenlemeler ekledi.

Hükûmet, Covid-19 salgını nedeniyle hazırladığı torba yasaya sosyal medyayla ilgili bir düzenleme de ekledi. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, taslakta yer alan değişiklikler şöyle:

  • Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi verileri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına olanak sağlayan gerçek veya tüzelkişiler “sosyal ağ sağlayıcı” olarak tanımlanacak. İdari para cezaları muhatabın yurtdışında bulunması halinde doğrudan doğruya muhataba veya Türkiye’de bulunan temsilcisine tebliğ edilecek.
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yer sağlayıcıların yükümlülüklerini denetleyebilecek. Kurum, gerekli gördüğü hallerde, mahallinde de inceleme ve denetim yapabilecek.

Erişim engeline 72 saat içinde yanıt verilmezse 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası

Türkiye’de günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına yapılacak başvuruların yanıtlandırılması için yetkili en az bir kişinin Türkiye’de görevlendirilmesi zorunluluğu getirilecek. 

Sosyal ağ sağlayıcılarına kişiler tarafından içeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi için yapılacak başvurular en geç 72 saat içinde yanıtlandırılmak zorunda olacak. Yanıt verilmezse 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar ceza verilecek. Ayrıca sosyal ağ sağlayıcılarına, kişiler tarafından yapılan başvurulara ve kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ilişkin raporlama yapma ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirme yükümlüğü de getirilecek. Eğer bu kurala uyulmazsa 1 milyon liradan 5 milyon liraya kadar ceza verilecek.

Kullanıcılara verilerini Türkiye'de barındırma yükümlülüğü

Anayasada yer alan “Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma yükümlülüğü getirilecek. Kurala uyulmazsa 1 milyon liradan 5 milyon liraya kadar ceza verilecek.

Hukuka aykırılığı hâkim veya mahkeme kararı ile tespit edilen içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek. Bildirime rağmen 24 saat içinde içeriği çıkarmayan veya içeriğe erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacak.