İBB mülkiyetindeki Venezia konutlarına satış izni yine yok

İBB mülkiyetindeki Venezia konutlarına satış izni yine yok
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde İBB mülkiyetindeki Gaziosmanpaşa Venezia projesindeki konutların satışı teklifi kabul edilmedi. AKP Grubu konutların satışı yerine kentsel dönüşüm çalışmalarında kamulaştırma sürecinde takas olarak kullanılmasını önerdi.

İBB Meclisi gündemine daha önce gelen İBB mülkiyetindeki Gaziosmanpaşa’daki Venezia projesinde konutların satış işlemi dairelerin “sosyal konut” olarak üretildiği gerekçesiyle 16 Temmuz 2020 tarihinde reddedilmişti. 2021’de tekrar meclis gündemine gelen teklif söz konusu konutların kentsel dönüşüm çalışmalarından kullanılması gerektiği nedeniyle yine reddedilmişti.

Saraçhane’deki İBB Başkanlığı binasında gerçekleşen İBB Meclisi eylül ayı toplantılarının üçüncü oturumu gündemine konutların satışına ilişkin teklif tekrar geldi. Teklifte söz konusu konutların Kiptaş tarafından yaptırıldığı ve 2017 tarihinde takas işlemi olarak alındığı belirtilerek “sosyal konut” olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlatıldı. Teklifte dairelerin satış fiyatının yaklaşık 1,9 Milyon TL olduğu ifade edilerek ortak giderin de daire başına bin 200 tl olduğu bu konutların boş kalmasından dolayı 500 bin tl aidat yükü ile karşı karşıya kaldığı anlatıldı. Oturum gündemine gelen teklifin komisyon görüşünde söz konusu konutların “Gaziosmanpaşa Karadeniz Spor, Pazaryeri, Mescit ve Zemin Altı Otoparkı Projesi” kapsamında kamulaştırılması gereken taşınmazların parsel malikleriyle yapılacak anlaşmada takasta ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılabileceği ifade edilerek satışı uygun görülmedi. CHP’li Meclis üyeleri komisyon görüşüne şerh koydu.

‘Çürüyorlar’

Teklif görüşülürken söz alan İBB CHP Grup sözcüsü Tarık Balyalı, söz konutların lüks konutlar kategorisinde olduğunu belirterek “Her ne kadar sosyal konut ihtiyacında kullanılsın dense de burasının

. Kirasından vazgeçtim çünkü burası lüks konut. Asgari ücretle çalışan vatandaşlardan hiç kira alınmasa bile bu aidatlarla yaşaması fiilen mümkün değil. 'Buranın satışından olan geliri bir şarta bağlayın' demiştik. Önerilerde de bulunmuştuk. Somut projeler de sunduk. Beğenmedilerse sadece sosyal hizmetlerde ya da metro yapımında kullanılmak üzere gibi bir şartla birlikte satılabilirdi. Bunlar lüks konutlar. Durdukları yerde çürüyorlar. Yazık, günah” dedi.

Balyalı’ya yanıt veren AKP’li Meclis üyesi Muhammet Kaynar “Biz bu raporumuzda ‘ret’ kararı vermiyoruz. Bu dosya 3. defa komisyon gündemimize geliyor. Biz ‘burası sosyal konut olsun’ demiyoruz. Biz diyoruz ki ‘burayı kamulaştırma yapması gereken yerler var, bu konutları kamulaştırma bedeli ödeyeceğinize bu konutları gösterin’ diyoruz. Hem proje önerisinde bulunuyoruz hem de o projede de değerlendiremezlerse kentsel dönüşümdeki takasta kullanın diyoruz. Böyle muhalefet nerede bulunur?” diye sordu. Konuşmaların ardından teklif CHP’li üyelerinin ‘ret’ oyuna karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

‘Saygı gösterilsin’

Ayrıca meclis gündemine İBB çalışmaları kapsamında kullanılmak üzere mülkiyeti İBB’ye ait bazı taşınmazlarla mülkiyeti maliye hazinesine ait bazı taşınmazların takası teklifi geldi. Teklifin görüşülmesi sırasında söz alan Tarık Balyalı, meclise gelene kadar görüşmelerin olduğunu aslında mutabakata varıldığını belirterek “Bizim karşı görüşümüze rağmen burada iki nokta iki ayrı parselin taşınmaz listesine eklendiğini görüyoruz. Bunlardan bir tanesi Avcılar’da İBB mülkiyetinde olan ve depremden ötürü yıkılan Ahmet Tükenmez Camisi. Belediye başkanımız Ekrem İmamoğlu kendisi bu arsada camiyi inşa etmek istiyor ve edecektir. Bu bizim hedefimiz. İBB’nin zaten cami inşa edeceği bir yerde bu alanın İBB mülkiyetinden çıkartılıp Milli Emlak’a takas yapılmasını doğru bulmuyoruz. İkincisi ise Bakırköy’de MÜSİAD’ın yan tarafındaki arsa. Orası da yaşam vadisi olarak değerlendirildiğimiz bir bölge. Ayamama Deresi’yle ilgili. Burada bir projemiz var, bunu yapacağız. MÜSİAD burada bir cami yapılmasını istiyorsa o bölgede başka yerlerde gayet güzel bir cami yapabiliriz ama burası yaşam vadisinin devamıdır. Kurumların projelerine saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

‘Karşılıklı takas’

Balyalı’ya yanıt veren Muhammet Kaynar da özetle “Hazine dendiğinde hazinenin kendi ihtiyacı değil. Karşılıklı bir anlaşmayla takas söz konusu. Dini tesis alanında kalan yerin üzerine cami yapılması gerekiyor. Kanunen olması gereken bir devirdir. Camiyi İBB de yapabilir. Caminin kimin yapacağıyla ilgili bir karar değil, mülkiyetiyle ilgili bir karar. Bugüne kadar hep engelleniyor, deniyordu tam tersine hazineye ait olan taşınmazların büyükşehir belediyesine devriyle ilgili önünü açan bir karar alıyoruz. Bu kararda bile bir mağduriyet havası oluşturulmaya çalışıyor” diye konuştu. Yeniden söz alan Balyalı “Yüzde 99’una evet diyoruz. Bizim sadece İBB’nin projesi olan 2 yerde itirazımız var” dedi. Teklif CHP’li Meclis üyelerinin ‘ret’ oyuna karşın AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Etiketler :