Hani Anne 45 yıldır 4 engelli çocuğuna tek başına bakıyor

Hani Anne 45 yıldır 4 engelli çocuğuna tek başına bakıyor
Tunceli'nin Cumhuriyet Mahallesi'nde yaşayan 63 yaşındaki Hani Uğurlu, zihinsel engelli olan ikisi kız ikisi erkek olan 4 engelli çocuğuna 45 yıldır bıkmadan usanmadan tek başına bakmaya devam ediyor.

FERİT DEMİR

Anneler Günü'nde fedakar ve aynı zamanda 4 engelli evladına 45 yıl boyunca büyük bir fedakarlık örneği göstererek hayatını adadığı 4 evladına bakan Hani Uğurlu'nun duyguları ve yaşamı hikayesi yürek burkuyor.


Hani Uğurlu Türkiye'nin en fedakar annelerinden biri. Çünkü tam 45 yıldır en büyüğü 45 en küçüğü 31 yaşında olan 4 zihinsel engelli evladına tek başına bakıyor onların bütün ihtiyaçlarını tek başına kendisi karşılıyor onların her ihtiyacını bir anne olarak 24 saat yanlarında bir an bile ayrılmayarak karşılıyor.


63 yaşında ve 45 yıldır 4 engelli evladına tek başına bakıyor
Anneler Günü'nde 63 yaşındaki Tuncelili  4 engelli çocuk annesi Hani Uğurlu'nun 45 yıldır 4 engelli evladına nasıl baktığını nasıl bir fedakarlık gösterdiği tanıyan ve bilen herkesin taktirini topluyor. Hani Uğurlu  63 yaşında olduğunu ve eşi ile çok küçük yaşta akraba evliliği yaptığını, bu evlilikte 5 çocuk doğurduğunu 5 çocuktan 1 kız çocuğunun sağlıklı dünyaya geldiğini ancak  2 kız ile 2 erkek çocuğu olmak üzere 4  çocuğunun  zihinsel engelli olarak dünyaya geldiğini  belirterek, "Ben öncellikle bütün annelerin Anneler Gününü kutluyorum. Ben hayatımın 45 yıllık bölümünü tamamen evlatlarıma adadım. Ben bir yere çıkamıyorum başka bir iş yapamıyorum gün 24 saat bu evin içinde 4 engelli çocuğuma bakıyorum.
Hani Uğurlu, 4 engelli çocuğu bakmak çok zor. 4 engelli çocuğa bakmak çok zor zihinsel engelli oldukları için kendilerini rahat ifade edemiyorlar. Bir bebek ile nasıl ilgileniliyor, bakılıyorsa bunlara da 45 yıldır aynı bebek bakar gibi  bakıyorum. Çünkü  çocuklarım kendilerine bakamıyorlar, tuvalete gidemiyorlar yemeklerini kendileri yiyemiyor her şeylerini ben yapıyorum erkek çocukların saç sakal tranşlarını ben yapıyorum kızlarımın bakımını ben yapıyorum, banyolarını  hep ben yaptırıyorum. yani çok zor bir yaşam ama evlatlarımdır gözüm gibi bakıyorum
" dedi.

whatsapp-image-2021-05-08-at-14-45-40.jpeg


Hani Uğurlu  4 engelli çocuğa bakımının zorlukları ve çocukların durumu ile ilgili  tek tek bilgi verirken, "Nuray en büyük kızım 45 yaşında, İlhan 43 yaşında, Semra 41 yaşında, Hasan ise 31 yaşında. ve bunların bütün ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. 4 engelli evladım da  zihinsel engelli kıyafetlerini erken yıpratıyorlar ve evin içinde olduklarında yemek konusunda çok fazla iştahları var sürekli yemek yapıyorum. Hayırsever ve yetkililerden fazla olmamak üzere biraz yardım bekliyorum fazla değil az bir yardım istiyorum. Gönlünden kopan bize yiyecek ve kıyafet yardımı yapabilir fazla bir şey istemiyorum" diye konuştu.


Hani Uğurlu, çocuklarının kendi sorun ve sıkıntılarını anlatamadıklarını işaret yoluyla izah ettiklerini sadece en küçük oğlu hasanın biraz kendisini ifade ettiğini belirterek, "Mesela İlhan hiç ifade edemiyor kendisini aç olduğu zaman elini kaldırarak bir ses çıkarıyor sadece ve ben çıktığını anlıyorum diğer çocuklar da kendisini hiç ifade edemiyor konuşamıyorlar sadece en küçük oğlum Hasan kendisini ifade edebiliyor az da olsa. Düşünün ki dişleri ağrıyınca bile bu ağrıyı ifade edemiyorlar ben uzun uğraşlar sonunda anlayabiliyorum. Yıllardır onlara baktığım için bir hastalık yada ağrıları olduğunu artık hareketlerinden anlayabiliyorum. bunlar bir anlamda bir bebek gibiler bebeğe nasıl bakılıyorsa aynen öyle bakıyorum. Hatta bebeklere bakmak daha kolay bunlara bakmak çok çok zor'' diyerek yaşadığı zorluğu anlattı. 


Hani Uğurlu 4 çocuğunun engeli dünyaya gelmesinin nedeninin akraba evliliği ve kan uyuşmazlığından kaynaklandığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü; "Eşim akrabamdı ve 4 çocuğum akraba evliliği ve kan uyuşmazlığı nedeniyle engelli doğdular. Bütün gençlere tek tavsiyem akraba evliliği asla yapmasınlar. Bizim zamanımızda test falan yapılmıyordu. Ben küçük yaşta evlendim. Birinci yılda çocuk yaptım. Yaptığım akraba evliliğin yanlışlığını 45 yıldır dünyaya getirdiğim 4 engelli çocuğa bakarak geçiriyorum. Ama evlatlarımdır gözüm gibi bakıyorum bir an bile aksatmam bakımlarını"


Hani Uğurlu Anneler günü nedeniyle de "Ben sadece şunu diyeyim bütün annelerin anneler gününü kutluyorum başkada ne diyebilir ki" dedi.