GÜNÜN ÖYKÜSÜ

GÜNÜN ÖYKÜSÜ
8 Ağustos 2020 tarihinde dünyada ve Türkiye'de neler oldu? İşte son 24 saatte öne çıkan başlıklar...

GÜNÜN SORUSU: BU İNSANLAR NE YAPIYOR?

Pandemi sürecinde aralıksız duyduk: Maske, mesafe... Maske, mesafe.. Maske, mesafe.. Ama fotoğraftaki kişiler, en azından bir kuralı, mesafeyi tehlikeli biçimde ihlal ediyor. Peki neden? Yanıtını Günün Öyküsü'nün sonuna bırakalım. Notlarımıza geçelim.

1-153.jpg

GÜNÜN OLAYI: YANDAŞ MEDYA "GÖRMEMEYİ" BAŞARDI

Malum, Türkiye Ağustos'un ilk haftasında döviz travması yaşadı. Dolar, euro TL karşısında çok ciddi bir artış gösterirken altın fiyatları da çıkışını sürdürdü.

Bu "somut" tabloya rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye uçuşa geçti" sözleri yandaş medyada karşılığını buldu. 8 Ağustos günü iktidar medyası bu ifadeyi manşete taşıdı. Saray'a en yakın gazete Sabah başta, pek çok gazete "Türkiye Dimdik Ayakta" başlığını attı.

TRT Haber ise, medya tarihine geçecek bir programla çok dikkat çekici bir yoruma sahne oldu. 
Betül Soysal Bozdoğan'ın sunduğu 'Beşinci Gün' isimli programda, Star gazetesi yazarı Sevil Nuriyeva İsmayılov ülkenin içinde bulunduğu durumu şöyle açıkladı:

"Eksi bilmem nelerden artı bilmem nelere kalktık.."

GÜNÜN DURUMU: YA YASAK YA DA YOK!

2-314.jpg

Bu ve benzeri fotoğrafların altında çok değil geçen yıl "düğünde altın ve dolar yağmuru" yazıyordu. Oysa, dolar ve altın bırakın yağmur olmayı, artık el yakıyor. Dahası, gelinle damat davetlilerle köşe kapmaca oynuyor. Öpüşüp sarılma tehlikeli, halaylar çubukla oynanıyor. İşte böyle bir dönemde İçişleri Bakanlığı genelge üstüne genelge yayınlarken, nişan ve düğünlere de dikkat çekildi. Bakanlık, hafta sonunda nişan ve düğünlerde "sıkı güvenlik denetimi yapılacağını" duyurdu. 

"Yeni normal" adıyla anılan bu sürecin ne kadar NORMAL olduğu tartışılırken, asıl yağmur, Türkiye'nin dört bir yanından Corona vakalarıyla geldi. Özellikle Güneydoğu illerinde vaka ve hastanede tedavi gören hasta sayılarının, açıklananların çok üstünde olduğu iddia edildi.

Gaziantep Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş, neredeyse hiç konuşulmayan bir durumu gündeme getirdi. "Bölge illerinde yatan hastaların yüzde 25'inin Suriyeli sığınmacı olduğu tahmin ediliyor" dedi.
Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla da, kentte her gün en az 300 evin karantinaya alındığını söyledi.

GÜNÜN MANŞETİ: İNCE MESELESİNDE İNCE MESAJ!

Muharrem İnce'nin CHP'den ayrılarak yeni bir parti kurup kurmayacağı siyaset sahnesinin en hararetli başlıklarından biri. İnce, Fatih Altaylı'ya konuştu. CHP'nin kuruluş ilkelerinden koptuğunu ileri sürerek "Parti kurmuyorum ama yola çıkıyorum" dedi. 

Bunun üzerine gözler, kurultay sonrası ilk kez toplanan CHP Parti Meclisi'ne çevrildi. Ancak Genel Başkan Kılıçdaroğlu, konuşmasının tamamını Türkiye'nin içinde bulunduğu krize ayırdı. İktidara seslendi. İnce meselesine hiç değinmedi.

Konuyla ilgili en dikkat çekici mesaj ise Baykal'dan geldi. Yeniçağ Gazetesi, Orhan Uğuroğlu'nun röportajını Baykal'ın "TUZAĞA DÜŞMEYELİM VE AYRIŞMAYALIM" başlığıyla manşetten verdi. CHP eski genel başkanı sıfatıyla Baykal'ın mesajı önemliydi kuşkusuz. Ancak en az o kadar önemli olan, İYİ Parti'ye yakınlığıyla bilinen Yeniçağ Gazetesi'nin buna birinci sayfasını ayırmasıydı. Manşet, İYİ Parti'nin ve elbette genel başkanı Akşener'in Erdoğan nezdinde Cumhur İttifakı'na mesajı olarak yorumlandı. "Başlık için seçilen sözcüklerle, Millet İttifakı'nı "ayrıştırma" çabasının tutmayacağı vurgusu yapıldı" dendi.

3-161.jpg

GÜNÜN AYIBI: DEMİRTAŞ'A BUZDOLABI YOK

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan'ın son konuşmasında "Buzdolabı satışları 2002'de 1 milyon 88 bindi, 2019'da 2 milyon 406 bin oldu" dediğini hatırlattı. Ve "aslında bu rakam daha fazla olabilirdi" ironisiyle, Selahattin Demirtaş'ın buzdolabı talebinin cezaevi idaresi tarafından reddedildiğini duyurdu.

GÜNÜN "BOMBASI": TRUMP ÇITAYI YÜKSELTTİ

ABD Başkanı Trump, rakibi Demokrat Biden'ın kritik seçim öncesinde bütün anketlerde ve ön seçimlerde kendisini geçmesi üzerine her türlü yöntemi denemeye başladı. Corona yüzünden seçimlerin ertelenmesi gerektiğini söyleyip bunu bile gerçekleştirmeye çalışırken, her konuşmasıyla çıtayı biraz daha yükseltti. Son sözleri de buna en tuhaf örneklerden biri olarak kayda geçti:

"O (Biden) silahlarınızı almak, ikinci düzenlemeyi (bireysel silahlanma hakkını düzenleyen yasayı) yok etmek istiyor, din yok, hiçbir şey yok. İncil’i incitiyor, tanrıyı incitiyor. Tanrıya karşı, silahlara karşı.”

GÜNÜN SORUSU: BU İNSANLAR NE YAPIYOR?

Gelelim baştaki sorunun yanıtına: Bu insanlar, indirim yapan bir markette tanesi 30 kuruşa düşen KAVANOZ KAPAĞI için birbirini çiğniyor. Corona'yı falan unutup, kapaklar tükenmeden alabildiği kadar almaya çalışıyor.