Gazeteci Sedef Kabaş ağır cezada yargılanacak...

Gazeteci Sedef Kabaş ağır cezada yargılanacak...
Gazeteci Sedef Kabaş'ın, "Bu adamı asla unutmayın, 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcı Hadi Salihoğlu" şeklinde attığı tweet nedeniyle "Tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef...

Gazeteci Sedef Kabaş'ın, "Bu adamı asla unutmayın, 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcı Hadi Salihoğlu" şeklinde attığı tweet nedeniyle "Tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme" iddiasıyla yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

* Sedef Kabaş'ın avukatı Fatma Vildan Yirmibeşoğlu mahkemeye dosyaya görevsizlik verilmesi yönünde dilekçeyi sundu.

* 22. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığa isnat edilen suçun sevk maddelerini dikkate alarak, yargılama ve delillerin takdir ve değerlendirmesinin üst mahkemeye ait olduğunu belirtti. Kendi mahkemesinin görevsizliğine karar veren mahkeme, dosyanın görevli ve yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

* Sedef Kabaş duruşma salonunda "Öncelikle beraatimi talep ediyorum. Savcıyı (Şikayetçi Hadi Salioğlu) tanımıyorum. Kim olduğuyla da ilgilenmiyorum. Benim attığım tweet 17-25 Aralık soruşturmasında gerekli soruşturma yapılmadığı ve kuvvetli deliller incelenmeden takipsizlik kararı verilmesini eleştirme niteliğindeydi" dedi.

* Duruşmaya ayrıca CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Melda Onur ve Sezgin Tanrıkulu ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da izleyici olarak katıldı.

Gazeteci Sedef Kabaş'ın, "Bu adamı asla unutmayın, 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcı Hadi Salihoğlu" şeklinde attığı tweet nedeniyle "Tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme" iddiasıyla yargılandığı davada mahkeme görevsizlik kararı verdi. Sedef Kabaş, Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 5 yıla kadar hapsi istenen tutuksuz sanık Sedef Kabaş ve avukatı katıldı. Duruşmaya katılmayan şikayetçi İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nu ise duruşmada Avukatı Cihan Köse temsil etti.

CHP MİLLETVEKİLLERİ DURUŞMAYA İZLEYİCİ OLARAK KATILDI

Duruşmaya ayrıca CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Melda Onur ve Sezgin Tanrıkulu ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da izleyici olarak katıldı. Öte yandan Adana ve İstanbul Barosu'ndan görevli iki avukat da duruşmaya gözlemci olarak katıldı.

"GAZETECİYİM"

Kimlik tespiti yapılan Sedef Kabaş, Gazeteci ve Medya ve İletişim Danışmanı olduğunu söyledi. Hakim Hidayet Serin, kimlik tespitinin ardından 3 sayfalık iddianameyi okudu.

"DAVAYA AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAKMAK ZORUNDA"

Sedef Kabaş'ın avukat Fatma Vildan Yirmibeşoğlu mahkemeye dosyaya görevsizlik verilmesi yönünde dilekçeyi sundu. Avukat Yirmibeşoğlu, davanın usulen Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek zorunda olduğunu, soruşturma savcısının davayı yanlış mahkemeye açtığını belirtti. Savcının, Terörle Mücadele Yasası'na göre iddianame hazırladığını belirten Avukat Yirmibeşoğlu, cezanın sınırı ne olursa olsun Terörle Mücadele Yasası'na göre açılan davaların Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakacağını, buradaki suçun da terörle mücadelede görev yapmış kişilerin hedef gösterilmesi olduğunu, davanın usulen yanlış açıldığını, buradan beraat alınsa bile dosyanın Yargıtay'dan döneceğini ifade etti.

''ELEŞTİRME NİTELİĞİNDEYDİ"

Hakim, görevsizlik talebine ilişkin sanık Sedef Kabaş'a söz verdi. Söz alan Kabaş da görevsizlik açısından bir diyeceğinin olmadığını belirterek "Öncelikle beraatimi talep ediyorum. Savcıyı (Şikayetçi Hadi Salioğlu) tanımıyorum. Kim olduğuyla da ilgilenmiyorum. Benim attığım tweet 17-25 Aralık soruşturmasında gerekli soruşturma yapılmadığı ve kuvvetli deliller incelenmeden takipsizlik kararının verilmesini eleştirme niteliğindeydi. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

MAHKEME GÖREVSİZLİK KARARI VERDİ

Mahkeme, sanığa isnat edilen suçun sevk maddelerini dikkate alarak, yargılama ve delillerin takdir ve değerlendirmesinin üst mahkemeye ait olduğunu belirtti. Kendi mahkemesinin görevsizliğine karar veren mahkeme, dosyanın görevli ve yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

TANRIKULU AÇIKLAMA YAPTI

Duruşmanın sona ermesinin ardından CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, verilen karara ilişkin açıklama yaptı. Tanrıkulu, "Hakimin, Sedef Kabaş'ın 17-25 Aralık soruşturmasına yönelik sözlerini zabıta geçirmemesi de yazmaması da nasıl bir baskı altında olduklarını gösteriyor" dedi. Usulün nasıl olması gerektiği sorulan Tanrıkulu, "Mahkeme, iddianame önüne geldiği zaman kabul kararı verirken iddianameyi reddederek, ben görevli değilim diye iddianameyi iade edebilirdi. Eğer o zaman farkına varmamışsa tensip kararı ile görevsizlik kararı vererek Ağır ceza mahkemesine gönderebilirdi. Yani savcı yanlış dava açmış. Hakim iddianameyi yanlış olarak kabul etmiş. Yanlış olarak duruşma açmış. Ve bugün bana göre Sedef Kabaş'ın bu soruşturmaya yönelik çok önemli olan sözlerini, benim ikazıma rağmen görevini yapmayarak zabıta geçirmedi. Çünkü o sözleri zabıta geçiremezler" ifadelerini kullandı.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Sedef Kabaş şüpheli sıfatıyla yer alırken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu müşteki olarak yer alıyor. Şüpheli Kabaş'ın tweetinde asılsız, kasıtlı, kötü niyetli ve müştekiyi hedef gösteren paylaşımlarda bulunduğu öne sürülen iddianamede, şüphelinin tweetin içeriğinden anlaşılacağı, açık ve net olarak tereddüte yer vermeyecek şekilde müştekiyi tehdit ettiği ve müştekiyi yanlı hareket ettiğini ima ederek itibarsızlaştırmaya çalıştığı kaydediliyor. Kabaş'ın tweetinde Salihoğlu'nun resmini de kullanarak açık bir şekilde hedef gösterdiği belirtilen iddianamede, bu şekilde terörle mücadelede görev almış müştekinin hedef gösterildiğinin ve tehdit edildiğinin açıkca anlaşıldığı iddia ediliyor. Kabaş'ın "tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme suçundan" 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.Gazeteci ve program yapımcısı Sedef Kabaş'ın Twitter'dan paylaştığı "Bu adamı asla unutmayın, 17 Aralık soruşturmasına takipsizlik kararı veren savcı Hadi Salihoğlu" mesajı üzerine soruşturma başlatılmıştı.