Esenler'deki kamu arazisine AVM planı: Depremde AVM'ye mi sığınacağız?

Esenler'deki kamu arazisine AVM planı: Depremde AVM'ye mi sığınacağız?
İstanbul Esenler'de karakol yapılmak üzere ayrılan kamu arazisinin imarı, TOKİ tarafından ticaret alanı ilan edildi. Böylece söz konusu araziye AVM, otel, iş merkezi yapılmasının önü açılmış oldu.

TOKİ, Esenler'de 1996 ve 2002 tarihli planlarda “resmi kurum-emniyet” fonksiyonuna sahip karakol yapılmak üzere ayrılmış parselin imar planını değiştirerek 'ticaret ve yol' alanına aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından itirazlar için askıya alınan plan değişikliği ile Esenler'deki bin 255 metrekarelik parsel 'ticaret ve yol' alanına alınmış oldu. 

Ticaret alanına AVM, otel, özel okul, iş merkezi, çok katlı mağaza gibi birimler inşa edilebilecek. Emsal 2.50, yükseklik 4 kat olarak belirlendi.

'Depremde AVM'ye mi sığınacağız?'

Plan değişikliğine tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İstanbul'a bir AVM daha geliyor. Deprem olunca AVM'ye mi sığınacağız?” ifadelerini kullanarak beklenen İstanbul depreminde sığınma alanlarının eksikliğine dikkat çekti. Plan değişikliğinin kamu yararına olmadığını söyleyen Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İstanbul'da parsel bazında yaptığı plan müdahalelerini de eleştirdi. Asli görevi sosyal konut yapmak olan TOKİ'nin de bir ticari kuruluş gibi çalıştığını belirten Tekin “Yandaşlara bu kurum üzerinden kamu alanları peşkeş çektiriliyor. Siyasi iktidar topyekûn kamu alanlarını kuşatmış, adeta yağmalıyor. Rant uğruna bütün kamu kaynaklarını beton lobilerine peşkeş çekiyorlar. Geldiğimiz noktada iktidar yönetimi açısından çürümenin en son noktası bu pervasızlıktır. Bu parsellerin mülkiyeti kamuya aittir. Siyasi iktidar kontrolden çıkmış bir şekilde, kamu alanlarını beklenen İstanbul depremine rağmen imara açıyor. Bu durum kabul edilemez” diye konuştu.

 

Etiketler :