Esad'ın Danışmanı Şaban: Sorun Erdoğan...

Esad'ın Danışmanı Şaban: Sorun Erdoğan...
Şaban, Halep’e yapılan operasyonların amacının militan geçişlerinin olduğu Türkiye sınırını kontrol altına almak olduğunu söyledi.Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban, beş...

Şaban, Halep’e yapılan operasyonların amacının militan geçişlerinin olduğu Türkiye sınırını kontrol altına almak olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban, beş yıldır süren iç savaşa diplomatik çözüm olasılığını düşük gördüklerini belirtirken, ‘sorunun temel sebeplerinden biri’ olarak tanımladığı Türkiye’nin çözümün bir parçası olamayacağını savundu.

‘Türkiye teröristlerin ana kaynağı’

Reuters’a konuşan Şaban, Halep’e yapılan operasyonların amacının militan geçişlerinin olduğu Türkiye sınırını kontrol altına almak olduğunu kaydederek, ordunun ilerleyişinde herhangi bir duraksama olmayacağını söyledi.

Şaban, Rusya’nın hava saldırıları ve İran ve Hizbullah militanları tarafından desteklenen Suriye ordusunun Halep’e taarruzunun nedenini, “Üç buçuk yıldır teröristlerin kontrolündeki köyleri ve şehirleri özgürleştirmek ve Halep şehrini terör suçlarından temizlemek için” diye anlattı.

Şam’ın Türkiye ile sınırlarını kontrol altına almak istediğini belirten Şaban, “Çünkü Türkiye teröristlerin ana kaynağı ve onlar için ana geçiş noktası” dedi.

Şaban, “Kuzeydeki operasyonun, sınırı kontrol altına alınıncaya ve Türkiye’nin krizin başlangıcından bu yana Suriye’ye göndermek için uğraştığı teröristleri durduruluncaya kadar devam edeceğini umuyoruz” diye konuştu.

‘Türkiye AB’ye şantaj yapıyor’

Halep operasyonunun başlamasıyla Türkiye’ye başlayan sığınmacı akınına da değinen Şaban, Türkiye’nin mülteci krizini Avrupa’ya şantaj yapmak için kullandığını da söyledi.

Şaban, Suriye’de 11 milyon kişiyi yerinden eden ve 250 bin kişinin hayatını kaybettiği iç savaştan dolayı Ankara’yı ve ‘Osmanlı hırslarını’ da sorumlulardan biri olarak gösterdi.

Şaban, Türkiye’nin savaş ve mülteci krizinde başlıca sorumlu olduğunu, çünkü ‘Suriye’ye saldıranın’ Türkiye olduğunu ve şimdi de bu durumu kullanarak Avrupa Birliği üyeliği ve mali destek kazanmaya çalıştığını söyledi.

‘Masada Türkiye olamaz’

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Cenevre’de gerçekleştirilen barış görüşmeleri, hükümet güçlerinin Suriye’deki operasyonlarına devam etmeleriyle geçtiğimiz hafta askıya alınmıştı. BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura görüşmeleri bu ayın sonlarına doğru devam ettirmeyi umuyor. Fakat diplomatlar Rus saldırılarının görüşmelerin devamı yönündeki umutları söndürdüğü kanaatinde.

Diplomasinin başarılı olacağını tahmin etmediğini söyleyen Şaban, sorunun Suriye’deki militanlara dış güçlerin destek vermesi olduğunu ve ‘gerçek bir uluslararası istek’ olsaydı krize çözümün yıllar önce bulunulabileceğini söyledi.

Şaban, Türkiye’nin çözüm için masada olmaması gerektiğini de şöyle savundu: “Suriye’de olan bir Türk saldırganlığı ve dolayısıyla tüm samimiyetimle bütün Avrupa ve Batı devletlerine sesleniyorum: Sorun Türkiye’dir. Sorun Erdoğan hükümetidir ve çözümün bir parçası olamaz.”

DİKEN