Elektrik Mühedisleri Odası: Seçimlere Mum Işığı Gölgesi Düşmesin

Elektrik Mühedisleri Odası: Seçimlere Mum Işığı Gölgesi Düşmesin
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), seçim güvenliğine ilişkin kaygılarını yaptığı bir açıklamayla dile getirdi.Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik kesintilerine ilişkin artan tartışmaların seçim güvenliğine ilişkin...

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), seçim güvenliğine ilişkin kaygılarını yaptığı bir açıklamayla dile getirdi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik kesintilerine ilişkin artan tartışmaların seçim güvenliğine ilişkin kaygıları artırdığına dikkat çekerek, “Seçimlere mum ışığı gölgesi düşmesin” uyarısında bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan EMO, “7 Haziran seçimlerine ne yazık ki 31 Mart 2015 tarihinde tüm Türkiye'de yaşanan 10 saatlik elektrik sistemindeki çökmenin gölgesi altında gidiyoruz” dedi ve hükümetin bugüne kadar geçen 31 Mart’ta Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin nedenlerini tam olarak açıklamadığına dikkat çekti.

Seçim Bilişi Sistemi (SEÇSİS) adı verilen elektronik seçim sisteminin Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ile bağlantılandırılmış olmasının sistem güvenliğini daha sorgulanır hale getirdiğinin altını çizilen EMO açıklamasında, “Seçimlerde kullanılan elektronik seçim sistemine ilişkin yıllardır dile getirilen sorunların üzerine bir de ‘elektrik kesintisi’, ‘elektrik sistemine saldırı’ kaygısı eklendi” denildi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın seçim günü elektriklerin kesilmeyeceğine ilişkin “helikopterle elektrik kesintisi olmaması için denetim yapılacağı” açıklamasını da, “Nükleer santrala uçak çarpması durumunda güvenlik testi ne kadar inandırıcı ise işte ancak o kadar güven vericidir” diye nitelendirilen EMO açıklamasında şu uyarılar yapıldı:

“Bu nedenle olası bir elektrik kesintisi durumunda, jeneratör ve yedek güç kaynaklarının devreye girmediği her yerde seçimlerin yenilenmesi gerekmektedir. Seçimlerin güvenliği için bugüne kadar canla başla çalışan enerji alanındaki üyelerimiz başta olmak üzere tüm çalışanları göreve çağırıyoruz.”