Ekoloji Profesörü Orman Yangınlarının Nasıl Engelleneceğini Açıkladı: Çare 'Servi Perdesi'

Ekoloji Profesörü Orman Yangınlarının Nasıl Engelleneceğini Açıkladı: Çare 'Servi Perdesi'
Çanakkale'deki yangın üçüncü gününde kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 4 bin 80 hektarlık alan zarar gördü. Yangın ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Çanakkale'deki orman yangınlarını değerlendirdi ve yangınlara çare olarak 'servi perdesi' önerisinde bulundu. Peki servi perdesi nedir?

Çanakkale'deki orman yangını 3'üncü gününde kontrol altına alındı. Bölgede soğutma işlemleri devam ederken 4 bin 80 hektarlık alan zarar gördü.

Her sene orman yangınları kabusunu yaşayan Türkiye'de yangın öncesi gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı ve yangına müdahaledeki eksiklikler tartışılıyor. Milliyet'te yer alan habere göre yangın ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, orman yangınlarının önüne nasıl geçileceğini anlattı.

Neyişçi, Çanakkale yangınında Orman Genel Müdürlüğü çalışanları tarafından bırakılmış kuru dal, kolay tutuşabilecek malzemelerin bulunduğunu gördüğünü aktardı.

"Yol kenarlarında kuru dallar, kolay tutuşabilecek malzemeler gördüm"

Bilinçsizliğe dikkat çeken Neyişçi, Çanakkale yangınıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Yol kenarlarına, Orman Genel Müdürlüğü çalışanları tarafından bırakılmış kuru dal, ibre artıkları, kolay tutuşabilecek malzemelerin bulunduğunu gördüm. Çam ağaçlarının dalları kesilmiş, yol kenarına bırakılmış. Atılacak bir sigara izmariti büyük bir yangına neden olur.

ddfe8e93c77001201421bd0b14f9473a.jpg

Bu kadar yanıcı maddeyi göz göre göre orada bırakıyorsanız o yangını kolay kolay söndüremezsiniz. Yangın belirli bir enerjiye uğradı mı uçakla falan söndüremezsiniz ya orman bitecek ya da rüzgâr bitecek ki öyle sönecek. Bunların hesabı sorulmadıkça da bu yangınlar çıkar. Yol kenarları en hassas yerler, 3-5 dakika içerisinde şiddetli bir yangın olabilir.”

servi-agaci.png

"Servilerle rüzgar perdesi" önerisi

Çanakkale’de 1994’te çıkan yangına dair hazırladıkları raporda buradaki yangınların en önemli nedeninin şiddetli rüzgâr olduğuna dikkat çeken Prof. Tuncay Neyişçi, servi ağaçlarıyla rüzgar perdesi yapılabileceğinin altını çizdi:

“40 yıldır bu ormanların rüzgâra karşı korunmuş olması gerekirdi. Bunu da servi ağaçlarıyla rüzgâr perdeleri yaparak koruyabilirdik. Rüzgârı engellediğiniz andan itibaren yangını yüzde 60 engellersiniz, şiddetini yüzde 60 düşürürsünüz.

Orman Genel Müdürlüğü, ‘Burada rüzgâr var’ diyor ama rüzgâra karşı önlem almak bu kadar zor mu? Çanakkale Koru Dağları’nda 10 binlerce ağaçlandırma alanı rüzgâra karşı korunmuş değil. ‘Yangına Dirençli Orman Kurma İlkeleri’ kitabını yazdık. 1994 Çanakkale yangını örnek alarak şablonlar çizdik. Laboratuvar ortamında yaptığımız çalışmada, özellikle servilerin güç yandığını bulduk. Ormanın altındaki ince dal, kozalak ve ibreleri (kurumuş yaprakları) süpürün eğer ağaçlar belli bir yükseklikteyse mazot dökseniz yakamazsınız. Tüm Türkiye’deki ormanların içindeki bu tür yanıcıları, aslında bir helikopterin kirasıyla temizlersiniz. Bu kadar ucuz ama yapılmamış, eğer bu yapılırsa, kasıt dışında yangın çıkma ihtimali yüzde 20’dir.”

Etiketler :