Dolandırıcılar vergi borcu tuzağıyla yüzlerce hesabı boşalttılar

Dolandırıcılar vergi borcu tuzağıyla yüzlerce hesabı boşalttılar
Maliye'nin vergi denetimlerini sıkılaştırmasını fırsat bilen dolandırıcılar yöntem değiştirdi. İşletmelere "vergi borcu" mesajı gönderen dolandırıcılar bilgileri çalarak hesapları boşalttılar.

Son yıllarda artışa geçen dolandırıcılık vakalarına bir yenisi daha eklendi. Maliye Bakanlığı'nın vergi denetimlerini sıkılaştırması dolandırıcılara fırsat doğurdu. Vergi borcundan ve cezasından çekinen KOBİ'leri ve esnafı ağına çeken dolandırıcılar "vergi borcu" mesajları ile tuzak kuruyor.

Büyük çoğunluğu Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden gönderildiği anlaşılan sahte vergi uyarıları içeren mesajlar ve e-postalar yüzlerce işletmeye gönderildi. Dolandırıcılar vergi borcu adı altında gönderdikleri tuzak mesajlarla işletmelerin hesap bilgilerine ulaşıyor.

Sabah'tan Netin Can'ın haberine göre, dolandırıcılar, Maliye Bakanlığı'nın resmi web sitesini taklit eden sahte sitelerle şirketlere tuzak kuruyor. Dolandırıcılar, "Vergi borcunuz var" şeklinde mesajlar göndererek işletmelerin ödemelerini geciktirdiklerini ve borçlarına faiz eklendiğini iddia ediyor. Bu mesajlarda, mağdurların ekli formu doldurup geri göndermesini talep ediliyor. Ancak bu form, kötü amaçlı yazılımlar içeriyor ve işletmelerin cihazlarına zarar verip, bilgilerini ele geçiriyor.

VERGİ DAİRESİNİ TAKLİT EDİP FORM DOLDURUYORLAR

Vergi ödemelerinin tamamlandığından emin olunsa bile dolandırıcılar, sahte mesajlarla, "Ödemeniz yapılamadı" veya "Bekleyen ödeme" gibi bildirimler gönderiyor. Bu mesajlar, sahte faturalarla işletmeleri yeniden ödeme yapmaya yönlendirmeyi ya da zararlı yazılım barındıran sahte sitelere erişim sağlamayı amaçlıyor.

Yaşadıklarını anlatan tekstilci Ahmet K., "Gelen bir e-posta ile vergi borcum olduğunu ve ödeme yapmadığım takdirde faizin artacağını öğrendim. Panikle e-posta içerisindeki formu doldurup geri gönderdim. Bir süre sonra banka hesabımdaki hareketlerin kontrolsüz olduğunu fark ettim. Yüklü miktarda para dolandırıcılar tarafından çekildi" dedi.

Esnaf Meryem Y. ise, "Bekleyen ödeme" konulu bir e-posta aldığını belirterek, "Resmi bir siteye yönlendirildiğimi sandım. Kişisel ve hesap bilgilerimi girdim. Kısa süre sonra banka hesaplarıma yetkisiz erişim olduğunu öğrendim" diye konuştu.

UZMANLARDAN 5 UYARI

Resmi kanalları kullanın: Vergi bildirimlerinde yalnızca Maliye Bakanlığı'nın resmi web sitelerini ve uygulamalarını kullanın.

E-posta adresine dikkat edin: Vergi dairesi e-posta yoluyla iletişim kurmaz. Gelen e-postaların gönderen adresini dikkatlice inceleyin.

Ekli dosyalara karşı temkinli olun: E-posta ile gelen ekli dosyaları indirmeden önce mutlaka bir antivirüs programı ile tarayın.

Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın: E-posta yoluyla kişisel veya finansal bilgilerinizi isteyen hiçbir mesaja cevap vermeyin. Şüpheli durumlarda profesyonel destek alın. Dolandırıcılık şüphesi taşıyan bir bildirim aldığınızda siber güvenlik uzmanlarından yardım alın.

Kaynak:Sabah