Davutoğlu, 'mal varlıkları açıklansın' teklifini başbakanlığı döneminde imzalamamış

Davutoğlu, 'mal varlıkları açıklansın' teklifini başbakanlığı döneminde imzalamamış
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, siyasilerin mal varlığının araştırılmasını isteyen Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olduğu dönemde önerdiği siyasi etik kanun teklifini imzalamadığını hatırlattı.

Tekin, "Teklif hazırlandı ancak koltuğu gidince kendisi imzalamadı” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Şehir Üniversitesi'yle ilgili açıklamalarından sonra Ahmet Davutoğlu, siyasilerin mal varlığının araştırılmasını istemişti.

CHP bu teklifi sunmuş, Davutoğlu başbakanlığı döneminde imzalamamıştı

CHP milletvekili Tekin konuyla ilgili olarak Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, "Davutoğlu’nun çıkışını olumlu buluyorum. Gerçi kendisinin bugün teklif ettiği düzenlemeyi ben, diğer partili arkadaşlarım Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal ve Enis Berberoğlu’yla birlikte 14 Mart 2017 günü TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi olarak sunmuş, imzalaması için Sayın Davutoğlu’na göndermiştik. O günlerde kendisi sözlü olarak ‘Ben Etik yasasını’ getireceğim demişti. Biz de kendisinin sözlü dile getirdiği yasayı bizzat yazılı hale getirerek ilk olarak imzalaması için kendisine gönderdik. Ancak o imzalamadı. İktidar milletvekilleri imzalamadığı için Meclis gündemine gelmedi. O teklifte mal bildiriminde bulunulması, yolsuzluklarla ve rüşvetle mücadele için TBMM Siyasi Etik Komisyonu kurulmasını teklif ediyorduk. Davutoğlu’nun iki yıl önce reddettiği komisyona bugün sahip çıkması beni sevindirdi" ifadelerine yer verdi.

"Temiz eller operasyonuna ihtiyaç var"

Türkiye için 'temiz eller operasyonu'nun gerekli olduğunu söyleyen Tekin, “Ülkenin en tepesindeki kişi, yönettiği ülkede yolsuzluğu engellemenin yollarını arıyordu ama o yolu bulamadı. Tayinle gelip, tayinle gitti. Türkiye'nin bir ‘Temiz eller operasyonuna' ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Siyasi etik kanunu teklifi

Gürsel Tekin'in teklifinde siyasi parti liderlerinin mal varlıklarının şeffaf hale getirilmesi isteniyordu. Ancak Davutoğlu başbakanlığı döneminde bu teklifi imzalamamıştı.