Cihaner: Erime durmayınca bu adım atıldı

Cihaner: Erime durmayınca bu adım atıldı
AKP ve MHP’nin seçim sisteminde yapmak istediği değişikliği değerlendiren İlhan Cihaner, söz konusu düzenlemeyle oy oranlarında yaşanan erimenin telafi edilmeye çalışıldığını söyledi.

Sol’a konuşan CHP PM üyesi İlhan Cihaner, yapılmak istenen değişikliği AKP-MHP klasiği olarak değerlendirerek, “Bugüne kadar seçim düzenlemesi konusunda hiçbir adım atılmazken, tam da bugünlerde AKP ve MHP’nin oy oranlarının eridiğine ilişkin haberler gelirken atılan bu adım, toplam oylarının iktidarı elde edebilecek noktanın gerisine düştüğünü gösteriyor” dedi. 

‘’Yeni bir hazırlığa giriştiler’’

Baraj sisteminin partilerin parlamentoya girmesini engellemeye dönük olduğunu söyleyen Cihaner, ‘’AKP ile MHP ittifak düzenlemesini gündeme getirip, iki parti birlikte çoğunluğu elde ederiz diye düşündüler, bunu ilk seçimde başardılar. Ancak erime durmadı ve devam etti. Şimdi bunun da yetmeyeceğini düşündükleri için yeni bir hazırlığa giriştiler. İttifak içinde yüzde 5 barajının anlamı yeni kurulan partileri ve geniş tabanlı muhalefet ittifakını engellemek. Üstelik bunu da barajı düşürdük diye savunacaklardır. Dar bölge ve daraltılmış bölge yöntemine gelirsek, bununla da kaybettikleri oyları telafi etmeye çalışacaklar, bu çok açık. 
Bu iki sistem de olağanüstü sorunlar taşıyan, antidemokratik sistemler. Üstelik bu bölgelerin nasıl belirleneceği de tamamen iktidarın çıkarı doğrultusunda kararlaştırılacak.’’ diye konuştu. 

Etiketler :